Gazdaság

Fülön csípték a hatóságok a ceglédi kórházat kiszolgáló betegszállító céget

A munkaügyi hatóság (…) az ellenőrzést befejezte és (…) a feltárt szabálytalanságok miatt (…) eljárást indított

– ez a lényege annak a válasznak, amelyet lapunk érdeklődésére a hivatal adott a ceglédi kórházat kiszolgáló betegszállító cég, a Sanamed Nonprofit Kft.-vel kapcsolatban.

Közügy, közpénz

A betegszállító cégek az egészségügyi alapból kapnak térítést az ellátott körzetek, szállított betegek után, így forrásuk végső soron közpénz. Ezt az alapot a munkát vállaló több mint négymillió alkalmazott és vállalkozó bére után felszámított járulékból és adóból töltik fel. Vagyis ennél az esetnél többről van szó, mint egyszerű feketepénzről: a lakosság által összedobott közös pénz alakul át zsebbe kerülő fizetéssé.

A 24.hu cikksorozatában több forrás beszámolója és dokumentumok, szerződések, jelenléti ívek alapján feltárta, erős a gyanú, hogy a Sanamednél kamuszerződésekkel leplezve feketén fizették jó ideig a munkatársak nagy részét. Papíron ingyenes önkéntes segítői munkavégzésről kötöttek szerződést a munkavállalókkal ugyanarra a tevékenységre, amelyet amúgy a törvényes munkaidőkeretben fizetésért is végeznek. Papíron így átlagosan heti másfél napot ingyen ráhúztak a rendes, fizetett munkájukra. A dolgozók közül többen állították lapunknak, valójában zsebbe fizették őket.

Lassan őröltek a hatóságok malmai, ugyanis

Miután hangfelvételeket is nyilvánosságra hoztunk, amelyeken a cég vezetői az említett szabálytalanságokról beszélnek, illetve beszámoltunk arról is, hogy egy friss alapítvány közbeiktatásával igyekeztek eltolni a felelősséget, de a papíron ingyenes munkavégzést folytattak a cégnél, a hatóságok nyáron látványos akciót hajtottak végre a vállalkozásnál. A NAV razziát tartott, a cég vezetőit kikérdezte és iratokat is lefoglalt.

Mostanra ért el a munkaügyi hatóság arra a pontra, hogy kiértékelte a lapunkban is felfejtett gyakorlatot, bizonyítékokat gyűjtött, és megállapította, hogy valóban történtek szabálytalanságok. Hogy pontosan mik ezek, esetleg még több szabálysértést is találtak-e annál, mint amelyekről írtunk, nem árulták el.

Folyik a hivatalból indított közigazgatási eljárás, vagyis itt fogja pontosan kiszabni a munkaügyi hatóság, milyen büntetés jár az elkövetett szabálytalanságokért és mit kell megváltoztatnia a cégnek, de a vállalat vitathatja is a megállapításokat, perre is mehet. A NAV pedig korábban sem volt hajlandó semmit sem elárulni a vizsgálatukról.

Kérdeztük természetesen a Sanamedet is, amely a cikksorozatunkban feltárt dolgok miatt korábban helyreigazítást kért (nem adtunk helyt neki),  de kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

(Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik