Gazdaság
Orosháza, 2013. augusztus 8.
Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. Mercedes 2531 típusú szemétszállítóját üríti az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. regionális hulladéklerakó telepén 2013. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Óriási a káosz az állami kukaholdingnál

Azt se tudják megállapítani, pontosan hány milliárdos a hiány, így az állami cégnek nincs elfogadott mérlege a múlt évről.

A csak kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél áll a bál. Információink szerint a Magyar Villamos Művek Zrt.-hez hasonlóan a könyvvizsgálók ennél az állami cégnél sem hajlandók a nevüket adni a vállalat éves beszámolójához. Az energiaholdingnál rapid könyvvizsgálóváltás, vezetői sorcsere és Svájcig érő, több milliárd forintos botrány bontakozott ki a történetből:

Svájcban gyökerezhet az MVM könyvvizsgálói botránya
Szerződést bontottak az auditorral, amely nem akarta elfogadni az állami cég beszámolóját, most az is kiderült, hogy miért.

Az NHKV-nál cikkünk írásakor nem utalt nyom arra, hogy az állami társaság szakított a könyvvizsgáló MOORE STEPHENS Kft.-vel, voltak viszont személyi változások a legutóbbi, július végi bejegyzések alapján, de alighanem más okból. Törölték Weingartner Balázs Józsefet, aki az alapítástól fogva igazgatósági elnöke volt a kukaholdingnak, ám több szinttel feljebb lépett. Ő lett az új kormány innovációs minisztériumában a fenntarthatóságért felelős államtitkár, és ebből a pozícióból felügyelheti volt cégét.

Budapest, 2018. augusztus 16.
Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelõs államtitkára beszédet mond az Országos Jégkármérséklõ Rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszer átadási ünnepségén az Országos Meteorológiai Szolgálat II. kerületi Kitaibel Pál utcai központjában 2018. augusztus 16-án.
MTI Fotó: Mónus Márton
Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára
Fotó: Mónus Márton / MTI

A probléma ezzel együtt az NHKV-nál, ha lehet, még súlyosabb mint az állami áramcégnél:

nem egyszerűen többmilliárdos a hiány, de nem is tudják megmondani, hogy valójában mennyi. Információnk szerint 7 és 15 milliárd forint között több szám is szóba jöhet.

A kukaholdingnál 110 milliárd forint a tervezett éves forgalom, ez azonban nem tud összejönni, mert két évvel az indulás után még mindig nem működik rendesen a rendszer legfontosabb eleme, a számlázást bonyolító szoftver. A rendszerproblémák miatt

  • még most is vannak 2017 első félévéből származó elmaradások,
  • néha százezres tételekben mennek ki hibás számlák,
  • az ügyfélszolgálat nem tudja megmondani a reklamáló kukatulajoknak, hogy mennyi az aktuális számlaállásuk.

A cég ilyen körülmények között nem tudott egyenesbe jönni, szükségessé vált a folyamatos külső támogatás. Még a jövő évi központi költségvetés tervezetébe is bekerült az idei 4,2 milliárd forint után további 4 milliárd a társaságnak juttatandó állami támogatás. Az NHKV Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól is kapott hitelt, így forrásaink szerint jelenleg 45-50 milliárd forint az indulás óta beletolt külső forrás, amit kétséges, hogy valaha vissza tud fizetni.

A számlázásért felelős szoftvert a miniszterelnökkel baráti kapcsolatot ápoló Garancsi István üzlettársai szállították az NHKV-nak.

Budapest, 2013. november 9.
Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke a jogszabályok előkészítésében való részvételről öt szervezet és a minisztérium között megkötött  stratégiai megállapodás ünnepélyes aláírásán a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2013. november 9-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Garancsi István
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Garancsi a NAV-hoz bekötött online pénztárgépek SIM-kártyáit szállító Mobil Adat Kft.-ben tulajdonostárs Hauser Gábor Miklóssal, illetve Brasnyó Péterrel. Ők ketten jegyzik az Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft.-t, amely 2016-ban nyerte el az NHKV 550 millió forintos megbízását egy olyan rendszer kialakítására, amely képes kezelni a 150 hulladékszállítási szolgáltató ügyfeleinek adatait. A rendszer működését azonban két év alatt sem sikerült megbízhatóvá tenni, annak ellenére sem, hogy közben további százmilliókat költöttek rá, és a költségek megközelítették vagy már túl is lépték az egymilliárd forintos határt.

Egyenes választ nem kaptunk a nemzeti kukaholdingtól, a mérlegbeadás idején tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) pedig nem is reagált arra a kérdésre, hogy tényleg a többmilliárdos vitatott tétel miatt akadt-e el a mérlegbeszámoló elfogadása.

A korábbi és az új tulajdonosi joggyakorló közötti átadás-átvétel folyamatban van, annak lezárását követően történik meg a beszámoló elfogadása

– közölte Sőtér Dávid, az NHKV szóvivője.

Vagyis az NHKV a tulajdonosi joggyakorlójának változásával indokolta a csúszást, azzal, hogy az MNV-től Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter fennhatósága alá került a cég. A válasz szerint a cég 2017-es beszámolóját a felügyelőbizottság elfogadta, majd a korábbi tulajdonos, az MNV elé terjesztette. A kukaholding ennek időpontját azonban nem jelölte meg, csak azt, hogy augusztus 1-jétől a cég átkerült a tárca nélküli miniszter felügyelete alá. Arra sem tért ki a válasz, hogy miként késleltethette a váltás a mérlegadatok benyújtását, hiszen azt május végéig kell megtenni, a váltásról szóló rendelet pedig június 25-én jelent meg és augusztustól hatályos. A kukaholding állítása szerint a könyvvizsgáló elkészítette a független könyvvizsgálói jelentés tervezetét, amelyet benyújtottak a testületeknek és a tulajdonosnak.

Budapest, 2018. május 15.
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszterjelölt a kinevezés elõtti meghallgatásán az Országgyûlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 15-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Nem jött össze a nullszaldós működés

Működése első évéről sem kapkodta el a mérlegleadást az NHKV. Augusztus 28-ai dátum szerepel a MOORE STEPHENS K-E-S AUDIT Kft. könyvvizsgálói jelentésén, és a cégbíróságnak beadott, 2016-ról szóló mérlegen is, a közzététel napja az Igazságügyi Minisztérium adatbázisa szerint még későbbi: október 10. Az alapító MNV Zrt. csak tavaly szeptember 21-én fogadta el a társaság mérlegét, mégpedig 63 milliárd forint árbevétellel, 3,8 milliárd forint egyéb bevétellel és 1,6 milliárd veszteséggel. Nem ment minden simán akkor sem, bár nem volt hír feszültségről, viszont a könyvvizsgáló korlátozott véleményt adott ki. Ennek alapja az volt, hogy a társaság tevékenységét megszabó hulladék-, illetve az önkormányzati, továbbá a számviteli és adótörvény nem állt összhangban egymással, és a vitás kérdéseket tisztázó álláspontok még nem álltak rendelkezésre az illetékes igazságügyi és nemzetgazdasági tárcától. A könyvvizsgáló a szabályozás rendezéséig „jelentős adókockázatokat” említett, és a kockázatok csökkentésére a kukaholding feltételes adómegállapítási kérelmet terjesztett elő, de a mérlegzáráskor ennek elbírálása sem fejeződött be. A könyvvizsgáló arra is felhívta a figyelmet, hogy a kimutatott árbevétel tartalmazza a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. által 2016. második és harmadik negyedévében kiszámlázott 13,3 milliárd forintos díjat. A vitatott helyzet rendezése azonban a két társaság között nem történt meg teljes körűen.

 

Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására hozták létre az NHKV Zrt.-t azzal, hogy „elsődlegesen a magyarországi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás területileg optimalizált és szolgáltatási színvonalában egységes rendszerét hivatott kialakítani és fejleszteni, hosszú távon fenntartható finanszírozási rendszer és nullszaldós ágazati működés megvalósításával”. Első nekifutásra, 2016-ban a nullszaldó nem jött össze, 1,6 milliárd forint veszteséget mutatott ki a kukaholding, így a saját tőkéje 5,3 milliárd forintról 3,7 milliárdra olvadt. A cég az MNV Zrt.-től 10 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt kapott, az MKB Bankkal pedig folyószámlahitel-szerződést kötött, és hitelt is vett fel.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hungary's Prime Minister Victor Orban addresses a press conference at the end of a European People's Party (EPP) meeting at the European Parliament in Brussels on March 20, 2019. - The Fidesz party of firebrand Hungarian Prime Minister Viktor Orban was hit with a temporary suspension from the European People's Party. Fidesz had faced expulsion after running a controversial billboard campaign that accused European Commission head Jean-Claude Juncker and liberal US billionaire George Soros, a bete-noir of Orban, of plotting to flood Europe with migrants. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.