Közélet

Svájcban gyökerezhet az MVM könyvvizsgálói botránya

Szerződést bontottak az auditorral, amely nem akarta elfogadni az állami cég beszámolóját, most az is kiderült, hogy miért.

Öt napja írt arról a G7, hogy az állami MVM Zrt. egyetlen nappal a beszámolójának leadási határideje előtt bontott szerződést a dokumentum megbízhatóságát ellenőrző könyvvizsgálóval. Ez a világ egyik legnagyobb pénzügyi tanácsadó cége, a KPMG volt, és úgy tudni, az vezetett a szakításhoz, hogy nem akarták jóváhagyni az MVM egyik beszámolóját. Mindennek nyomán az MVM fél vezérkarát is lecserélték.

Hétfőn az Index arról írt, hogy úgy tudják: az auditor egy 4,89 milliárd forintos szerződést kifogásolt, amit a magyar energiavállalat svájci cégével, a zürichi MVM International AG-vel kötött egy informatikai rendszer kialakítására, ahelyett, hogy ezt tendereztette volna.

A portál forrásai szerint a svájci céget 2016-ban tisztességes és legitim szándékkal alapították, az MVM ugyanis az arab világ beruházásaiban akart közreműködni, és úgy gondolták, hogy velük a kölcsönösen ismert és elfogadott svájci jogi környezetben könnyebb lenne együttműködni. Arról viszont nem tudni, hogy ez a szándék valaha is megvalósult volna. A 700 ezer svájci frank tőkével működő cégnek Zürichben, Európa legdrágább bevásárlóutcájában béreltek aprócska irodát.

A portálnak arról nincsenek információi, hogy mennyit ér valójában a szolgáltatás, amire az MVM a svájci céggel szerződött, ahogy arról sem, hogy a svájci leányvállalat milyen számlákat fogadott be, és hova utalt pénzeket. Megjegyzik viszont, hogy a svájci cég igazgatótanácsának tagja volt Mihalovics Péter Árpád, aki nagy valószínűséggel megegyezik Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter kabinetfőnökével. Ugyancsak az igazgatótanács tagja volt Csanády Zsolt, az MVM korábbi jogi vezetője és Zsuga János volt vezérigazgató, ők az auditorbotrány után távoztak a cégtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik