Gazdaság

Nem jöttünk rá, miért pont 2018 lett a családok éve

Matolcsyék emlékérmet adtak ki, a fővárosi hidakat fellobogózták a családok éve marketingelésére, de családi pótlékból kevesebbet terveztek be a költségvetésbe, mint tavaly.

A kormány 2018-at a családok évének nyilvánította. Megnéztük, mit jelent ez a gyakorlatban.

A vonatkozó honlap szerint a családok évében a magyar családok még több megbecsülésre, figyelemre, illetve újabb támogatásokra, kedvezményekre számíthatnak.

2010-2017 között a széles körű, gazdag családtámogatási rendszerrel, szövetségeseinkkel összefogva kedvező feltételeket teremtettünk a családalapításra, a gyermekvállalásra, a munka és a családi élet összeegyeztetésére.

Mutatjuk, hogy a születések száma mennyire igazolja a kormány sokat fényezett erőfeszítéseit. (1997-ben volt egyébként utoljára 100 ezer felett a születések száma.) 2018 első félévében a KSH 43 069 élve születést jelzett, ennek alapján valószínűsítettük az idei számot:

2018-tól a következő segítségeket nevesítik a családok éve programban:

  • gyermekvállalásnál mérséklik vagy teljes egészében elengedik az édesanyák diákhitel-tartozását;
  • a diplomás GYED időtartamát a gyermek 2 éves koráig kiterjesztik;
  • a harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozását gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkentik;
  • feltalálták a külhoni magyar családok támogatására a köldökzsinórprogramot.

Örvendetes mindegyik intézkedés, de csak szűk kört kedvezményeznek. A többséget érintő, a büdzsébe betervezett családtámogatások azonban egyáltalán nem vagy alig észrevehetően nőttek, ebből nem látni, mitől lenne a családok zömének jobb éve idén:

Marketingre viszont nem sajnálták a pénzt: nettó 700 millió forintot költött a családok évére a Nemzeti Kommunikációs Hivatal. A megbízást a kormányzati tendereken sikeres Balásy Gyula cégei, a New Land Média Reklám Kft. és a Lounge Design Kft. nyerték.

  • Összehasonlításul: az idei költségvetésbe 3,95 milliárd forinttal kevesebbet állítottak be családi pótlékra, mint tavaly. Vígan tellhetett akár ebből is a kampányra.

Nem tudni, milyen hozadéka volt annak, hogy Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes családok éve zászlóval lobogóztatta fel a budapesti hidakat. Az MNB pedig új, hátoldalán családok éve logós 50 forintosokat bocsátott ki, illetve 10 000 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérméket.

A “Családbarát ország” és “Családok éve” feliratú zászlókkal díszített Margit híd
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Persze, kell a marketing. De a családosok valószínűleg jobban örültek volna, ha a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék vagy a nyugdíjminimum emelésére költöttek volna. Ezt azonban idén sem tartotta fontosnak a kormány.

A kormánynak nem fontos a családi pótlék és a nyugdíjminimum emelése
2008 óta nem nőtt a két juttatás összege. Ha a legkisebb nyugdíj nem változik, számos más juttatás összege is beragad.

Intézkedések címszó alatt ezek szerepelnek a családok évében, mint kiderül, nem túl markáns a 2018-as szál:

2015 óta él, 2 évig havi ötezer forinttal csökkenthető a fizetendő szja. Tavalytól a családi adókedvezménnyel egyszerre is igénybe vehetővé, ráadásul két évre visszamenőleg.

1949-ben vezették be, neve, összege, feltételei azóta többször változtak. Ma a szülés után alanyi jogon járó, egyszeri támogatás (1987 óta a terhesgondozást igazolni kell). A 2008 óta változatlan nyugdíjminimum (28 500 forint) alapján állapítják meg. Szorzója 2003 óta nem változott: egy gyermek esetén a nyugdíjminimum 225 százaléka (jelenleg 64 125 forint), ikergyermek esetén 300 százaléka (jelenleg 85 500 forint).

2018-tól annyi újdonság van, hogy már a nem Magyarországon élő, külföldön született, magyar állampolgárságú gyerek anyja vagy gyámja is kaphatja, ha van magyar igazolványa.

A szülési szabadság (168 nap) idejére járó, előzetes biztosítási jogviszonyhoz kötött juttatás, anyák részére. Az apa akkor kaphatja, ha az anya meghalt. A korábbi jövedelem 70 százalékával egyenlő. A szülési szabadság intézménye már 1949-ben is létezett.

1985-től elérhető. Ma azok kaphatják, akik gyerekvállalás előtt meghatározott ideig dolgoztak, illetve a felsőoktatásban tanulnak (diplomás gyed). A gyermek 168 napos korától két éves koráig járhat. Összege a korábbi kereset 70 százaléka lehet, legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka (idén havi bruttó 193 200 forint), a diplomás gyed alapképzésben a minimálbér 70 százaléka (idén havi bruttó 96 600 forint), mesterképzésben a bérminimum 70 százaléka (idén havi bruttó 126 350 forint). 2016 óta korlátlanul lehet mellette munkát vállalni.

Szemán Alíz, az új év elsõ vidéki újszülöttje és szülei, Kozma Brigitta és Szemán Gábor a debreceni Kenézy kórház szülészetén 2017. január 1-jén
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

1967-ben vezették be, legfeljebb a gyerek 3 éves koráig jár (ikergyerekeknél az iskolakezdésig, súlyosan fogyatékos gyereknél 10 éves korig), összege 11. éve bruttó 28 500 forint.

1993 óta van, 1999-től alanyi jogon járhat, legalább három gyermek nevelése esetén, a legkisebb gyermek 3-8 éves koráig (feltéve, hogy a legnagyobb nem töltötte be a 18-at), férfiak is igényelhetik. Maximum heti 30 óra munkát lehet mellette vállalni, otthon. Összege szintén 11. éve havi bruttó 28 500 forint.

1912-től létezik, gyereknevelési költségtámogatásként, azóta jelentős változásokon ment át, alanyi jogon jár. Összege 2008 óta változatlan, havi 12 200 és 25 900 forint között van.

Alapszabályként a 16 év alatti gyermekek után a szülőnek jár gyermekszámtól függően maximum évi 7 nap. 2012. óta a pótszabadság mindkét szülőt önállóan illeti meg, azt egymás között nem kell megosztani.

A gyermek 12 éves koráig járhat betegség esetén a szülőnek. Jelenleg a jövedelem 60 vagy 50 százaléka lehet, legfeljebb a minimálbér duplájának, harmincad része. 2018-tól maximuma nem napi 8500 forint, ahogy a honlapon szerepel, hanem bruttó 9200 forint.

Egy 1997-es törvény rendelkezik róla. A támogatás teljes ingyenességet, illetve 50 százalékos támogatást jelenthet bölcsődés, óvodás és köznevelési intézményben tanuló gyermekek étkeztetéséhez.

Korábban elsősorban a háromgyerekeseknek járhatott ingyentankönyv, 2013-tól viszont évfolyamonként és általánosan vezették be mint juttatást. A 2018 szeptemberben kezdődő tanévtől már a középiskolák második évfolyamát is bekapcsolták. Másoknak kiegészítő feltételek alapján is járhat.

Diákok elpakolják új tankönyveiket a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Akkor igényelhető (egyéb feltételek mellett), ha a család egy főre eső jövedelme nem nagyobb, mint az öregségi nyugdíj (28 500 forint) 135, illetve 145 százaléka (tehát nem 130 és 140, ahogy a honlapon szerepel). Erzsébet-utalványként kapható, kétszer 6000 forint lehet évente (nem 5800), és halmozottan hátrányos helyzetűeknek 6500 forint, de van például étkezési támogatás is.

1999-ben vezette be a Fidesz, később megszűnt, de 2011. január 1-jétől ismét él a lehetőség. Akiknek van szja-köteles jövedelmük, és a háztartásban nevelt gyermekük, azok érvényesíthetik, már egy pár éve nem csak az szja, hanem a járulékok után is. Az egy- és kétgyerekesek zöme maximálisan ki tudja használni a családi adókedvezményt, a többgyermekesek viszont csak az összeg 50 százalékát érvényesítik. Összességében pedig a kedvezmény harmadát nem tudják igénybe venni a családok.

2018-tól a kétgyermekes családok gyermekenként havi 17500 forint adókedvezményt kaphatnak. Nekik korábban csak 10 ezer forint járt, ami évről évre 2500 forinttal emelkedett, jövőre éri el a 20 ezer forintot.

2015 júliusától él, 2018 márciustól könnyítés, hogy dokumentumbeszerzés helyett bejött a nyilatkozati elv, rövidültek az ügyintézési határidők, és a már megkezdett otthonbővítésekre is lehet igényelni.

Év eleji adat, hogy a CSOK bevezetése óta 68 ezer család igényelt támogatást 189 milliárd forint értékben, leginkább új építésű lakás vásárlására, családi ház építésére. Az ingatlanár-emelkedés viszont felzabálta az egy- és kétgyermekes CSOK-ot.

2013-ban jött be, többek között a kisgyermekes szülők foglalkoztatását segítő intézkedés, munkáltatói (a szociális hozzájárulási adóból néhány évig igénybe vehető) támogatás formájában. 2019-re az 55 év felettiek automatikus kedvezménye megszűnik.

Itt pályázatokat találunk, amelyek arra hivatottak, hogy az idősek mindennapjait megszépítsék. Az érintettek valószínűleg jobban örülnének egy kis nyugdíjemelésnek, hogy az ellátásuk ne szakadjon le annyira a bérektől, mint az utóbbi években.

A nyugdíjak durván leszakadnak a bérektől, ha ez így megy tovább
2022-re az átlagnyugdíjat elhagyja nemcsak a bérminimum, hanem a minimálbér nettója is.

Lényege, hogy 2018-tól az anyasági támogatás és a babakötvény is elérhető a közigazgatási határon kívül élő magyarok számára. Van egyébként külön Külhoni családok éve is, különböző pályázatokkal, támogatásokkal.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik