Gazdaság

Most az Elműnek építhet 755 millióért az egykori Elios-partner

Kis híján 755 millió forintos részt nyert a korábbi Elios-partner, a SPIE Hungaria Kft. az Elmű Hálózati Kft. építési és rekonstrukciós munkákra kiírt tenderén. A teljes projekt majdnem 3,5 milliárd forintos, és az 5 részre bontott közbeszerzésből az eredményhirdetés alapján a SPIE Újhartyánban építheti a 132/22 kV-os alállomást. A munkába valószínűleg alvállalkozókat is bevonnak majd, bár a konkrét cégeket nem nevezték meg.

A feladatot kicsit drágábban fogják elvégezni, mint az a kiíró kalkulálta, ugyanis eredetileg 700 millió forintra becsülte az Elmű a vállalási árat.

A SPIE prosperáló vállalkozás, tavaly csaknem 12 milliárd forint árbevételt és több mint félmilliárd forint adózott nyereséget könyvelt el. Tulajdonosa a németországi Ratingenben bejegyzett SPIE SAG GmbH. A magyarországi leányvállalat nevét tavaly augusztusban változtatták meg, addig SAG Hungaria néven futott.

Tiborcz-ügy: az Elios adta a legdrágább ajánlatot, mégis simán nyert
Egyharmaddal olcsóbban tudta volna megoldani Jászberény közvilágításának felújítását az SAG Hungária Kft., mint az Elios. Az önkormányzat mégis utóbbinak adta a feladatot.

A SAG onnan lehet ismerős, hogy felbukkant a neve az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a közvilágítási tendernyerésban világbajnok Eliosról szóló, a magyar hatóságoknak bűnszervezetben elkövetett csalás gyanújával átadott jelentésében. Úgy, mint az Elios Zrt.-vel gyakran együtt szereplő cég, amely előbb versenytársa volt az egykori Tiborcz-cégnek, később konzorciumi partnerkén,t illetve alvállalkozóként dolgozott együtt vele.

Kiemelt képünk illusztráció: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik