Közélet

Nem volt rossz éve az Elios útját egyengető szakértőnek

Magához tért az Elios, és a köré szerveződött holdudvar ugyancsak szépen gyarapszik. Horváth Dezső SMHV Kft.-je az OLAF-vizsgálat óta majd megduplázta az árbevételét.

Bár az egykor Tiborcz István érdekeltségében álló Elios Innovatív Zrt. eredményével nehéz versenyezni, azért az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) vizsgálati anyagában kulcsszereplő szakértőnek sem lehet oka panaszra. A közvilágítási közbeszerzéseken taroló Elios szakértő-kivitelező, mindenes segítőjéről, a Horváth Dezső résztulajdonában álló SMHV Kft.-ről van szó. A cég árbevétele csak 2015-ben és 2016-ban haladta meg az egymilliárdot, tavaly azonban már megközelítette a kétmilliárd forintot.

Ez ugyan nem mérhető az Elios 2017-ben elért közel 5 milliárd forintos forgalmához, viszont Horváth Dezső nem is zuhant akkorát, mint a miniszterelnök vejének egykori érdekeltsége. Utóbbi 2015-ben 7,7 milliárdos árbevételt ért el, aztán a forgalma 2016-ra 1,7 milliárd zuhant. Ehhez igazodva a nyeresége 2015-ben csaknem elérte az 1 milliárd forintot, majd bezuhant 70 millió közelébe, 2017-ben pedig 282 milliós profittal vigasztalódhatott.

Amint arról korábban írtunk, az SMHV Kft., vagy akkori nevén Simó Kft. rendre megjelent az Elios közvilágítási közbeszerzései környékén. Megesett, hogy a közbeszerzést kiíró önkormányzatnak végzett szakértő munkát, majd az ennek alapján kiírt pályázaton befutó Elios oldalán vett részt a beruházás megvalósításában.

Előzmények

2014-ben Zalaegerszegen Horváth Dezső a pályázat előkészítésében, cége, az SMHV pedig a kivitelezésben vett részt. Az önkormányzatnak három, független forrásból származó árajánlatot kellett felmutatnia ahhoz, hogy az uniós támogatás lehívásához ki tudják számolni a piaci árat. A három ajánlat Horváth Dezső független tervezőtől, a Szélterv Kft.-től és a Villplan Kft.-től érkezett.

 

Az OLAF vizsgálata szerint Horváth és a Villplan Kft. ajánlatát azonban ugyanazon a számítógépen írták. Szintén három ajánlat kellett a felügyelő mérnököktől is, erre ugyancsak küldött ajánlatot a Szélterv Kft., a másik két pályázó pedig a Polari 2008 Kft. és az SMHV volt. Utóbbi két cég részben Horváth Dezső tulajdonában állt.

 

Az így előkészített pályázatra egyedüli ajánlattevőként az Elios jelentkezett és 2015. januárban meg is kötötték a szerződést 425 millió forint értékben. Az Elios alvállalkozója az SMHV Energetikai Kft. lett.

Horváth Dezső gyakori felbukkanása olyannyira szemet szúrt az OLAF-nak, hogy a jelentésben külön ki is térnek a vele kapcsolatos összeférhetetlenségre. A törvény szerint ugyanis adott közbeszerzés előkészítésében és lebonyolításában nem vehet részt olyan gazdasági szereplő, amelynek közös érdekeltsége van az ügylet valamelyik szereplőjével.

Bár a mérlegadatok szerint az SMHV Kft.-nek a 2014-es évet megelőzően is volt 800 millió forint feletti árbevétele, 1 milliárd forint körüli forgalmat azonban „eliosos” évek idején bonyolított először. Tavaly pedig már 2 milliárd forint közelében járt 119 millió forintos profittal.

Megnéztük azt is, hogy az Elios külföldi terjeszkedésében szerepet vállaló cégek hogyan teljesítettek. Márciusban írtuk meg, hogy Szlovákiában olyan céggel alapított leányvállalatot, amely idehaza korábban (látszólag) a versenytársa volt. Az U Light neve az OLAF-jelentésben is több helyen felbukkan, és ez volt az a cég, amelyik a felcsúti közvilágítást felújította.

Az U Light 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az ELIOS Slovakia s.r.o-ban, ezen kívül a cég korábbi tulajdonosa, Horváth Szilveszter, központi szereplője az Elios szerbiai terjeszkedésének is.

Az U Light árbevétele 2014-ben még 255 millió forint volt, ám 2015-ben hirtelen 1,1 milliárdra ugrott. 

2016-ban volt ugyan egy kis visszaesés, de 2017-ben már újra emelkedett a forgalom, 864 millió forintra. Igaz, tavaly mindössze 2,7 millió forintos profitot termeltek.

Az általunk vizsgált cégek közül a GREP Green Lighting Zrt. hozta a legkisebb forgalmat, tavaly 291 millió forintos árbevételt tudott felmutatni. Igaz, ez is több az előző évi 2012 milliónál, és emellett 21 millió forint nyereséget is elkönyvelhettek.

A GREP is több ponton kapcsolódik az Elios-birodalomhoz: Pakson az Eliosszal alkotott konzorciuma nyerte a közvilágításra kiírt közbeszerzést, a már említett Horváth Szilveszter pedig érdekelt volt a GREP szlovák leányvállalatában, a GREP Slovakiában is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik