Gazdaság

Egy kis pénzzel befogták a reklamáló áruházi feketemunkások száját

Korábban a témában:

Írtunk arról, hogy részben feketén foglalkoztatják a külsős polcszervizeseket az egyik nagy áruháznál. A külsősök a gyártók által megbízott szolgáltatónál, illetve annak alvállalkozójánál állnak alkalmazásban, és csak helyileg a munkahelyük az áruház, a fizetésüket nem onnan kapják. Egy egész cégláncolaton keresztül, értékesítést támogató ügynökség és akár több – némelykor bizonytalan hátterű – alvállalkozó közbeiktatásával jutnak munkához a polcpakolók. Vajon tudnak-e róla, és foglalkoznak-e azzal a magukra és jó hírnevükre sokat adó multik, hogyan foglalkoztatják a külsős polcszervizeseket?

Üzleti titok

Négy gyártótól érdeklődtünk, miként fordulhat elő, hogy a neves multik termékeit olyan munkások pakolják ki a polcokra, akik részben zsebbe kapják a pénzüket. A Varta-képviselet nem válaszolt, a L’Oréal nem adott információt, a másik két gyártó válaszából pedig az derült ki, hogy ilyen elvileg nem fordulhatna elő. A Johnson & Johnson azt írta, elkötelezettek a jogszabályok, az üzleti etika és az iparági előírások szigorú betartása mellett, minden szolgáltatójukat gondosan választják ki, hogy megfeleljenek a legmagasabb szintű üzleti elvárásoknak. A többi kérdés elől üzleti titokra hivatkozva elzárkóztak. A foglalkoztatással, bérezéssel kapcsolatos kérdéseinket pedig azzal hárították el, hogy az a szolgáltató és személyzete közötti kapcsolat, amibe ők nem avatkozhatnak bele.

A Dr. Oetker fontosnak tartja, hogy egyes áruházakban az általuk megbízott szolgáltató intézze termékeik kihelyezését, mert az értékesítés alappillére a folyamatos termékelérhetőség. Nem átvállalják a polcok töltését, csak támogatást adnak – tették hozzá. Hogy hol vetik be a polcszerviz-szolgáltatást, arról az üzletek értékesítési potenciálja és a folyamatosan mért termékelérhetőségi szint alapján döntenek.

Azt nem árulták el ők sem, mennyit fizetnek a szolgáltatásért, mennyi lehet a munkások óradíja. Viszont jelezték, csak olyan szolgáltató pályázatát fogadják be, aki szerződésben garantálja a törvényes munkavégzést.

Fotó: Thinkstock

Nem tudni, hányan vannak, mennyit keresnek

A KSH munkaügyi statisztikája nem igazít el, abból nem deríthető ki, hány külsős polcszervizes dolgozik a boltokban. Csak a legalább 5 fős cégeknél foglalkoztatott kölcsönzött munkaerőről van adatuk: februárban 850 főt jeleztek.

Megkérdeztük hát az áruházláncokat, mennyire jellemző, hogy külsős munkatársak vannak náluk, és hogyan kezelik őket. A Penny nem válaszolt, a CBA azt írta, tudomásuk szerint a franchise partnerek szinte teljes egészében saját alkalmazottakkal dolgoznak. A többiek válaszait táblázatban foglaltuk össze.

Eszerint a többségük saját alkalmazottakkal látja el a vevőkiszolgálást, legfeljebb diákmunkást foglalkoztat. De minket az érdekelt, vajon ahol van külsős polcszervizes, ott hányan, hogyan dolgoznak.

A Sparnál összesen 1238 külsős polcszervizes szerepel a nyilvántartásban, de közülük nem biztos, hogy mindenki dolgozott is az áruházakban. A létszámuk hétről hétre változó, az összes áruházat tekintve átlagosan 480 körül lehet. Olyan adatuk nem volt, hogy polcfeltöltők között mennyi a saját és a külsős dolgozók aránya.

A cégnek arról sincs információja, hogy mennyi bért kapnak a külsős polcszervizesek.

A Tesco pont a külsős polcszervizesekre vonatkozó kérdéseinkre nem reagált, csak annyit tudtunk meg, hogy együtt végzik a munkát az áruházlánc saját alkalmazottaival. Ez, mint írtuk, aggályos lehet munkajogi szempontból. A cikkeinkben szerepelt, hogy az Auchanban is rendszeresen vannak külsős polcszervizesek, ezért vártuk tőlük az ígért válaszokat, de két hét alatt sem küldték.

Ezért jó az áruházaknak a külsős polcszervizes

A kereskedelmi láncok döntenek arról, hova tesznek be saját embert, és hova engedik be a multinacionális gyártók által megbízott szolgáltatók polcfeltöltőit

– mondta érdeklődésünkre Karsai Zoltán, a külsős polcfeltöltőket is soraiban tudó Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. A külsős és saját alkalmazott polcszervizesek aránya áruházanként eltérő, van, ahol a külsős polcfeltöltők aránya 10 százalék feletti, máshol alacsonyabb, nem lehet még vállalati szinten sem egységes arányszámot mondani – tette hozzá.

A külsős polcfeltöltő azért lehet jó az áruházaknak is, mert nagyon rugalmas konstrukció – naponta változó lehet a beosztás, és az sem gond, ha csak 1-2 munkaórára van szükség. A külső partner képes maximálisan alkalmazkodni. Saját dolgozóknál macerás lenne ilyen fokú rugalmasságot megvalósítani, egy-két nappal korábban megváltoztatni a beosztást

– magyarázta Karsai.

Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezetének elnöke beszédet mond a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációján 2017. július 8-án
Fotó: Soós Lajos/MTI

A szakszervezet előtt sem ismeretlen a fekete foglalkoztatás

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSz) elnöke is úgy tudja, a nagy áruházak zömében saját munkaerővel dolgoznak, a termékskála kisebb részénél végzik csak külsősök a polcszervizt. Bubenkó Csabának közelebbi tapasztalatai is voltak, amik igazolják, hogy lehetnek svindlik. Úgy két éve megkereste panaszával 20-30 külsős polcszervizes, akik szakszervezeti tagok is lettek. Havi 200-250 ezer forintot tudtak megkeresni.

A problémájuk az volt, hogy se szabadság, se műszakpótlék nem járt nekik, illetve hogy nem voltak rendesen bejelentve, legfeljebb pár órára, de nem annyira, amennyit ténylegesen dolgoztak a különböző áruházakban.

Vagyis részben feketén foglalkoztatták őket. És az is előfordult, hogy nem úgy fizették ki őket, ahogy eredetileg megállapodtak. Pont mint olvasónk esetében:

Nyugdíjas munka: 3906 forintot ért 27 óra árufeltöltés
Olvasónk nem tudta teljesíteni a normát. De még a napi egy órát sem fizették ki neki elsőre.

Történtek egyeztetések is az ügyben, és Bubenkó szerint beijedtek a cégek. Ezt az is mutatta, hogy végül a szakszervezettől függetlenül „megegyeztek” a dolgozókkal, és kifizették őket.

Befogták a szájukat egy kis pluszpénzzel.

A polcszervizesek pedig nem forszírozták tovább, hogy a szakszervezet lépjen az ügyükben. Azóta nem keresték meg hasonlóval, de Bubenkó nem zárta ki, hogy vannak még ilyen ügyek.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:Thinkstock

Ajánlott videó mutasd mind

Ha Mohácson meg lehet szorongatni a Fideszt, az ébresztő lenne Orbánnak

A régóta stabilan fideszes baranyai városnak tavaly szinte „balesetként" szocialista polgármestere lett, miután a települést irányító polgármester váratlanul elhunyt a kampány közben. Az azóta eltelt közel egy évtől legkevésbé az ellenzék megerősödését várták, de nem kizárt, hogy mégis ez történt. Mohács ma újra választ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.