Gazdaság

170 ezer forint alatt nincs bolti eladó már

Az illatszerboltban és a bútorboltban lehet a legtöbbet keresni. A legrosszabbul a zöldséges és a kis könyvesbolt fizet. A kisebb áfa feljebb nyomta a halasok bérét.

A boltos kiskereskedelemben 2018 első negyedévében 13 százalékkal nőtt a havi bruttó átlagkereset, ezen belül a fizikai dolgozóké 16 százalékkal. Így a  bérszámfejtés  2018 első három hónapjának átlagát nézve 252 ezer forint havi bruttó átlagkeresetet számolhatott, a fizikai dolgozóknál (eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok esetében) pedig  215 ezer forintot. Ez egyébként kevesebb, mint a nemzetgazdasági átlag, hiszen az 316 ezer forint volt, a fizikai dolgozóké pedig 225 ezer forint volt 2018 első negyedévében. A boltosoknak viszont többre nem futotta, jegyzi meg írásában a Blokkk.com.

És még mindig jelentős különbségek vannak a boltok között, 2018 márciusában

  • az illatszerbolti eladók keresték a legtöbbet, átlag havi bruttó 255 ezer forintot,
  • a legkevesebbet a zöldséges boltban, 179 ezret.

A bérkülönbség erőteljesen látszik akkor is, ha a kisebb és nagyobb boltokat hasonlítják össze. A foglalkoztatottak számát nézve a legkisebb és a legnagyobb bolthálózatokban

  • a nagy bútorboltban dolgozó eladó keres a legjobban, 273 ezer forintot,
  • a legkevesebbet a kis könyvesboltban munkát vállaló eladó, 169 ezer forintot.

A különbség több mint 100 ezer forint. Az illatszerboltosok körében, akik az átlagot tekintve a dobogó legfelső fokán állnak, a legnagyobb és a legkisebb boltok eladóinak fizetése között 90 ezer forint a különbség.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik