Gazdaság

Nyugdíjas munka: 3906 forintot ért 27 óra árufeltöltés

Nyugdíjas olvasónk nehezen él meg, ezért rendszeresen keresi a lehetőséget, hogy kiegészítse a nyugdíját egy kis keresettel. Az év végén egy vidéki Auchan áruházban vállalt árufeltöltést. Óránként nettó 550 forintot ígért neki a munkaerőkölcsönző Dimenzió-H Kft., ami több volt, mint a tavalyi minimálbér. Szóval örült. Viszont azt is előre közölték szóban, hogy egyfajta „norma” van – 1 óra alatt meg kell csinálni a munkát betanulás után. Ez azt jelenti, hogy többet nem is fizetnek, ha valaki annyi idő alatt nincs kész. Viszont azt elvárják, hogy a kiadott munka meglegyen, vagyis aki lemarad, annak is be kell fejeznie, amit elvállalt. A munkaszerződéshez az adatokat számítógépen kellett megadnia olvasónknak – ahogy visszaemlékszik ott a szövegben ilyen kitételt nem látott.

A nyugdíjas nő aktív embernek tartja magát, szeret dolgozni, szóval úgy vélte, menni fog ez neki. És azt gondolta, ha mégsem, egy kis rádolgozás belefér. De arra nem számított, hogy komoly technikai nehézségei támadnak a béka (villás kézi raklapemelő) kezelésével. Így elég lassan haladt, ám elvégezte, amit vállalt.

Novemberben kétszer utalt neki a cég, 414 illetve 1238 forintot. Ekkor panaszt tett a területi felelősnek, aki őt felvette, hogy ez kevés lesz. Az illető türelemre intette, mondván, hogy decemberben is fognak még utalni. És így is lett, akkor jött még 2254 forint.

9 nap alatt 27 órát dolgozott. És kapott mindezért összesen 3906 forintot. Amit a megállapodás ellenére is nagyon kevesellt. Hiszen ez azt jelentette, hogy még a napi egy óra elismerésével sem volt meg az óránkénti nettó 550 forint a betanítás utánra. Vagy fordítva. A munkával töltött időt pedig messze nem fizették meg, de ezt ugye nem is ígérte a foglalkoztató. Ekkor fordult szerkesztőségünkhöz panaszával.

Teljesítménybér

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató a munkabért nemcsak időbérben, hanem teljesítménybérként vagy idő- és teljesítménybér összekapcsolásával is megállapíthatja. Teljesítménybér esetén a munkavállalót a bér kizárólag a munkaszerződésben előre meghatározott teljesítménykövetelmény alapján illeti meg. Ez megfelelően irányadó az idő- és teljesítménybér összekapcsolásával megállapított díjazás esetén is, ha az időbér nem éri el az alapbér összegét. Teljesítménybér alkalmazásánál a munkáltatónak úgy kell megállapítania a teljesítménykövetelményt – objektív mérésekkel és számításokkal – hogy a követelmény rendes munkaidőben száz százalékosan teljesíthető legyen. Akit kizárólag teljesítménybérrel díjaznak, annál a munkavállalónál legalább az alapbér felét elérő garantált bér megállapítása is kötelező.

Kerestük az ügyben az áruházláncot és a munkaerőkölcsönzőt is. Előbbi nem válaszolt, utóbbi telefonon azt mondta, hogy olvasónk panasza nem jutott el a munkaügyre, de megkeresésünk alapján foglalkoznak vele.

Írásban végül tőlük sem kaptunk visszajelzést, viszont a 24.hu megkeresése után bő két héttel olvasónkat kellemes meglepetés érte: februárban utólag kifizették neki teljes munkával töltött októberi és novemberi idejét. Sőt, ahogy ő számolt, annál egy kicsivel többet is.

Kiemelt képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik