Gazdaság

Rezsicsökkentés: nemcsak óriási ferdítés, sokan ki is maradnak a jóból

A kormány ma megjelent rendeletéből az derül ki, hogy a megígért, családonként 12 ezer forintos téli rezsicsökkentésből egyes háztartások jóval kevesebbet kaphatnak, míg más háztartások be se kerültek a körbe.

A rendelet melléklete szerint a rezsicsökkentés mértéke:

  • 12 ezer forint háztartásonként, de
  • a 20 m3/h alatti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében 24 000 forint, függetlenül attól, hogy az adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik, illetve
  • a 20 m3/h vagy a feletti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében 120 000 forint, függetlenül attól, hogy az  adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik.

A Portfólió szerint a fogyasztói közösség a gyakorlatban társasházként értelmezhető. Így elképzelhető, hogy a nagyobb társasházakban élő családoknak jóval kevesebb fog járni, mint 12 ezer forint.

Abban a társasházban ugyanis, ahol egy gázóra méri a teljes fogyasztást, és más módszerrel (hőmennyiségmérő alapján) osztják fel a fogyasztást a lakók között, a 120 ezer forintos összeg több tíz, illetve 100 családra is eshet, írta a lap.

Mint arról beszámoltunk, ráadásul az elektromos árammal fűtő családok (számuk több tízezer) teljesen kimaradnak a jóból, mert rájuk nem vonatkozik a rendelet.

Kevesebbet fizetnek a gázért, kivéve a magyarokat

Ide tartozik az is, hogy a kormány csak töredékét adja vissza a családoknak abból az extraprofitból, amire évente szert tett a 2013-ban bevezetett állami rezsicsökkentés miatt.

Időközben ugyanis a világpiaci földgázárak bezuhantak, ám a rögzített hatósági árak miatt ebből semmit sem érzékelhettek a gázszámlában a magyar családok.

A második Orbán-kormány volt államtikára szerint az államosított enerigiacégek:

  • 960 milliárd pluszbevételre tettek szert az elmúlt években
  • ebből a kormány „nagyvonalúan”, mintegy „választási ajándékként” most 40 milliárdot visszaad a családoknak.

Másképpen fogalmazva: a magyar családok a kormány miatt évente mintegy 83 ezer forintot veszítenek, de ebből most 12 ezret visszakapnak “a nagy hidegre való tekintettel”.

Lázár: ne sértegesse a választókat a rezsicsökkentéssel!
Áprilistól indul, és 40 milliárdba kerül, mi az?

Kiemelt kép: Magyarország kormánya

Ajánlott videó

Olvasói sztorik