Belföld

Kidolgozatlan rezsicsökkentést jelentett be Orbán, de elviszi két stadion árát

Rendkívüli összeget emészthet fel a téli rezsicsökkentés, aminek a konkrét részleteit még ki sem dolgozták.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy minden család 12 ezer forintot írhat jóvá gázszámlájáról. A könnyítést a távhővel fűtő háztartások is igénybe vehetik, akik pedig hagyományos módon szénnel vagy fával fűtenek, az egymilliárd forinttal kibővített szociális keretből kapnak segítséget.

A józan ész szerint egy ilyen bejelentésnek nem márciusban, hanem a tél leghidegebb hónapjaiban, illetve a kiadásokkal terhelt decemberben nagyobb értelme lett volna, de a nyilvánvalóan a kampányhoz igazított időzítésen túl is fontos kérdéseket vet fel a téli rezsicsökkentésként emlegetett akció. A miniszterelnök szavai szerint a könnyítést családonként kell érteni, azonban a gázórák nem családok, hanem fogyasztók nevén vannak, ráadásul a közműszolgáltatónak nem lehetnek adatai arról, hogy egy gázórához egyetlen fogyasztó vagy további harminc tartozik, illetve hogy a fogyasztók családi kapcsolatban vannak-e egymással.

A 24.hu az ellentmondásos részletekről a Miniszterelnökségnél érdeklődött, válaszuk szerint a konkrétumokat majd az érintett tárcák dolgozzák ki.

Mint írták:

Az intézkedéseket az indokolta, hogy az elmúlt hetekben rendkívüli hideg volt Magyarországon, megnőtt a családok gázfogyasztása és megnőtt a rezsiszámla. Ez a kormány pedig a rezsicsökkentés kormánya.

Így ha meg akarjuk becsülni a téli rezsicsökkentés költségeit, jobbhíján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira támaszkodhatunk.

A KSH 2017-es adatai szerint Magyarországon 4 427 805 lakás volt, a fűtési rendszerekre vonatkozó számok alapján arra következtethetünk, hogy a lakásonként 12 ezer forintos könnyítés és az egymilliárdos keretbővítés összesen 28,6 milliárd forintba kerülhet.

A hivatal közlése szerint a magyar lakások

  • 0,1 százalékában (4427.8 lakásban) egyáltalán nincsen fűtés,
  • 1,3 százalékában (57561 lakásban) villannyal fűtenek,
  • 16,9 százalékában, (748299 lakásban) távfűtést használnak, a rájuk eső költség 8 milliárd 979 millió forint,
  • 20,8 százalékában (920 983 lakásban) gázfűtéses cirkó-, etázsfűtés van, az ő könnyítésük összesen 11 milliárd 52 millió forint
  • 14,4 százalékában  (637 603 lakásban) gázzal oldják meg az egyedi helyiségfűtést, téli rezsicsökkentésük összértéke 7 milliárd 651 millió forint lehet,
  • 20,2 százalékában egyéb módokon (olajjal, fával, szénnel) oldkák meg a fűtést, a szociális keretet számukra 1 milliárd forinttal toldják meg.

Februárban robbant a bomba, miszerint az E.On Hungária köröket ver az állami közműszolgáltatóra: a cég jeletősen alákínált a lakossági egyetemes földgázáraknak. Az E.On évente legalább 13 ezer forinttal, azaz havonta több mint ezer forinttal alacsonyabb számlát ígér, mint amennyit az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél kell fizetni. Németh Szilárd szerint , a Fidesz elnöke mindezt úgy kommentálta, hogy a német vállalat az olcsóbb gázárral beleavatkozik a magyar választásokba Brüsszel oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik