Belföld
Reelected chairman of the governing FIDESZ party, Hungarian Prime Minister Viktor Orban, reacts on the podium during the party congress at the Hungexpo fair center in Budapest on November 12, 2017. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Kidolgozatlan rezsicsökkentést jelentett be Orbán, de elviszi két stadion árát

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 03. 07. 17:45

Rendkívüli összeget emészthet fel a téli rezsicsökkentés, aminek a konkrét részleteit még ki sem dolgozták.
Korábban a témában:

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy minden család 12 ezer forintot írhat jóvá gázszámlájáról. A könnyítést a távhővel fűtő háztartások is igénybe vehetik, akik pedig hagyományos módon szénnel vagy fával fűtenek, az egymilliárd forinttal kibővített szociális keretből kapnak segítséget.

A józan ész szerint egy ilyen bejelentésnek nem márciusban, hanem a tél leghidegebb hónapjaiban, illetve a kiadásokkal terhelt decemberben nagyobb értelme lett volna, de a nyilvánvalóan a kampányhoz igazított időzítésen túl is fontos kérdéseket vet fel a téli rezsicsökkentésként emlegetett akció. A miniszterelnök szavai szerint a könnyítést családonként kell érteni, azonban a gázórák nem családok, hanem fogyasztók nevén vannak, ráadásul a közműszolgáltatónak nem lehetnek adatai arról, hogy egy gázórához egyetlen fogyasztó vagy további harminc tartozik, illetve hogy a fogyasztók családi kapcsolatban vannak-e egymással.

A 24.hu az ellentmondásos részletekről a Miniszterelnökségnél érdeklődött, válaszuk szerint a konkrétumokat majd az érintett tárcák dolgozzák ki.

Mint írták:

Az intézkedéseket az indokolta, hogy az elmúlt hetekben rendkívüli hideg volt Magyarországon, megnőtt a családok gázfogyasztása és megnőtt a rezsiszámla. Ez a kormány pedig a rezsicsökkentés kormánya.

Így ha meg akarjuk becsülni a téli rezsicsökkentés költségeit, jobbhíján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira támaszkodhatunk.

A KSH 2017-es adatai szerint Magyarországon 4 427 805 lakás volt, a fűtési rendszerekre vonatkozó számok alapján arra következtethetünk, hogy a lakásonként 12 ezer forintos könnyítés és az egymilliárdos keretbővítés összesen 28,6 milliárd forintba kerülhet.

A hivatal közlése szerint a magyar lakások

  • 0,1 százalékában (4427.8 lakásban) egyáltalán nincsen fűtés,
  • 1,3 százalékában (57561 lakásban) villannyal fűtenek,
  • 16,9 százalékában, (748299 lakásban) távfűtést használnak, a rájuk eső költség 8 milliárd 979 millió forint,
  • 20,8 százalékában (920 983 lakásban) gázfűtéses cirkó-, etázsfűtés van, az ő könnyítésük összesen 11 milliárd 52 millió forint
  • 14,4 százalékában  (637 603 lakásban) gázzal oldják meg az egyedi helyiségfűtést, téli rezsicsökkentésük összértéke 7 milliárd 651 millió forint lehet,
  • 20,2 százalékában egyéb módokon (olajjal, fával, szénnel) oldkák meg a fűtést, a szociális keretet számukra 1 milliárd forinttal toldják meg.

Februárban robbant a bomba, miszerint az E.On Hungária köröket ver az állami közműszolgáltatóra: a cég jeletősen alákínált a lakossági egyetemes földgázáraknak. Az E.On évente legalább 13 ezer forinttal, azaz havonta több mint ezer forinttal alacsonyabb számlát ígér, mint amennyit az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél kell fizetni. Németh Szilárd szerint , a Fidesz elnöke mindezt úgy kommentálta, hogy a német vállalat az olcsóbb gázárral beleavatkozik a magyar választásokba Brüsszel oldalán.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.