Gazdaság
Budapest, 2008. december 29.
Babiczky Györgyné eladó-pénztáros egy budapesti bevásárlóközpontban egy visszahozott árut cserél ki. Megkezdődött a karácsony utáni áru-visszacserélési láz. Sokan szeretnék a nem megfelelő ajándékba kapott termékeket, számukra hasznosabbra kicserélni. A jogszabályok szerint, ha a vásárlónak minőségi kifogása van, lényegtelen, hogy a karácsonyi időszakban vásárolta-e a terméket, mindenkor a hibás teljesítés szabályai szerint kell eljárni a kereskedőnek, de méretet, vagy színt nem köteles másikra cserélni. Mint ahogyan abban is a kereskedő dönthet, hogyan jár el, ha esetleg két ugyanolyan ajándék került a karácsonyfa alá.
MTI Fotó: Kovács Attila

Sok nyugdíjas már nem csak vásárolni jár a plázába

24.hu
24.hu

2018. 02. 20. 13:54

Korábban a témában:

A kereskedelemben a munkaerőhiány óriási már évek óta, hiszen ha nem így lenne, nem kellene ennyivel emelni a béreket (a munkaerő piaca is piac, így ha kevés van belőle, akkor emelni kell az árát, pontosabban szólva a bérét). A legutolsó, a betöltetlen álláshelyekre vonatkozó harmadik negyedévi adat is csúcsra futott, az álláshirdetések tömege pedig csak hízik, szinte napról-napra.

A foglalkoztatottak számának éves mérlege azonban, amiben mindenki benne van, az alkalmazott, vállalkozó, segítő családtag, vagy éppen szövetkezeti tag, vagyis mindenki, aki bármennyit is dolgozik a boltban, nem mutat változást, már harmadik esztendeje, figyelt fel rá a Blokkk.com.

Viszont ha de ha az éven belüli változásokat nézték, akkor kiderült, hogy egy nagyon is jelentős elmozdulás történt 2017-ben. Ennek lényege, hogy második negyedévben, legfőképpen pedig az utolsó három hónapban nagyot ugrott a foglalkoztatottak száma. 2016 utolsó negyedévéhez képest ez a növekedés 20 ezer főt jelent, ami 5 százalékos bővülést jelent. De mitől lehet ez mégis?

A nyugdíjasok már nem csak vásárolni járnak a boltba?

Egyes szakértői vélekedések szerint növekedhetett a nyugdíjas foglalkoztatottak száma a boltokban is. A KSH adataiból mindenesetre az derül ki, hogy 2017 első és utolsó negyedéve között emelkedett a 60-69 éves korosztály foglalkoztatottsága, nemzetgazdasági szinten 25 ezer fővel, írja a szakportál. Ebben feltehetően szerepet játszott a magasabb minimálbér és a nyugdíjas szövetkezetek rugalmas és pénzben (adóban) olcsóbb keretrendje is.

Egy másik ok pedig az lehet, hogy a magasabb minimálbér és a nagy munkaerőhiány mellett tisztulhatott is a munkaerőpiac is. A nagyobb bért nehezebb eltitkolni, a foglalkoztatott alkupozíciója pedig erősödött, márpedig neki azért végső soron a bejelentett állás a jobb.

Kétirányú mozgást hozhatott viszont a boltszám csökkenése. A bezárt bolt kiesik a statisztikából. Ugyanakkor ezek nyilván a legelesettebbek (talán megkockáztatható, hogy a munkaerőpiaci ügyeskedések egy jelentősebb hányada a gyengélkedő vállalkozás körében inkább az életpályájuk végéhez köthető), a munkaerejük viszont más bolthoz is vándorolhat, esetleg jobb foglalkoztatási körülmények közé.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.