Gazdaság

Tovább hízik az állam emlőjén a vizes vb egyik nagy nyertese

Úgy tűnik, tartósan felszálló ágba kerülhet a főképp önkormányzatoknak és nagy állami beruházásokon dolgozó Penta csoport. A Penta Industry Kft. legújabban nettó 139 millió forintos munkát nyert el, ennyiért újíthatja fel a budapesti BOK (volt Syma) csarnok atlétikai pályáját.

A Penta Industry ugyanolyan sebesen gyarapodik, mint az alapítója – a Kisközgépként emlegetett Penta Általános Építőipari Kft. -, nettó árbevételüket szinte évente duplázzák. 2012-es első üzleti évükben 857 ezer forintot értek el, addig 2016-ban már 5,5 milliárdot, és közben a nyereség is szépen nőtt, 18 millióról 272 millióra.

Főbb üzleti partnereik listájának élén mindjárt egy Mészáros Lőrinc érdekeltség áll: a Tisza-TK Projekt Kft., amely ma már Kall Ingredients névre hallgat és az ország legnagyobb gabonafeldolgozója, 45 milliárd forintos gigaberuházással, több mint 9 milliárdos állami támogatással. A sorban a gigaprojektet követi a Kisvárda Kézilabda Club Sportegyesület, a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft., Kisvárda Város Önkormányzata.

Az állam megvette a Syma csarnokot és a Hungexpót
A budapesti olimpia miatt kivásárolták a cégeket.

Hasítanak

A Penta Industry az elmúlt években sorra vitte az állami tendereket. Első nagyobb építési munkájuk a vizes vb-t felügyelő Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez kapcsolt Kisvárda stadionja volt, amit a kormány 2014-ben nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánított.

A közbeszerzés eredetileg nettó 2 milliárd forintos értékről szólt, de ez tavaly december végére felcsúszott 2,4 milliárdra.

A vállalat a vizes vb egyik nagy nyertese volt, ők építhettek szinkronúszó-medencéket a városligeti műjégpályára (más feladatokkal kiegészítve) 4,9 milliárdért. A Magyar Nemzet szerint, a cég összesen 5,3 milliárd forintnyi állami megbízást nyert el a vizes vb-hez köthetően.

A Fidesz bölcsőjeként emlegetett Bibó-szakkollégiumot szintén ők újíthatják fel – közbeszerzés nélkül – 405 millióért.

A cég Tállai András adóhatósági elnök uradalmában, Mezőkövesden sportszállót húz fel.

A vállalat is része azoknak a cégeknek, amelyek 65 sportparkot építhetnek az egész országban, összesen 650 millióért.

Kiemelt képünkön a vizes vb egyik, városligeti helyszíne látható. Fotó: fina-budapest2017.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik