Közélet

A fideszesek keltetője még mindig nincs kész

Holnap se fogják átadni a torzóként meredező Bibó Szakkollégiumot. Az építő céget rajongja a kormányzat, pedig nem tudják tartani a határidőket.

Augusztus 17-én adnák át az eleve kitolt határidő szerint az ELTE Bibó István Szakkollégiumának új épületét a XI. kerületi Ménesi úton, de a projekt korántsem lesz kész csütörtökre – írja a Heti Válasz. A Fidesz bölcsőjeként emlegeti csak a cikk a szakkollégiumot, aminek átépítése miatt hosszú ideje le van zárva az adott útszakasz.

A Válasz azt írja, a munkálatok lelassultak, látszólag alig molyolnak valamit a házon, de az út továbbra is le van zárva.

Az építkezés története tipikusan magyar történet. Az MNV Zrt. a vizes vb miatt jött lehetősséggel élve közbeszerzés nélkül pottyantotta a Penta Industry Kft. ölébe a beruházást, tehát a szoros határidővel indokolták az eljárást. Annyi köze volt a kollégiumnak a méregdrága vizes vb-hez, hogy ott szállásoltak volna el résztvevőket.

A május 31-i határidő nem számított, akkor még sehogy sem állt az építkezés, július elején pedig augusztus 17-re módosították az átadás-átvételi időpontot. Az ok az volt, hogy a Penta késve kapta meg az építési engedélyt.

Arra nem válaszolt az MNV a lapnak, hogy mi a csúszás oka, van-e új határidő, módosítják-e a 405 millió forintos szerződési értéket, illetve fizet-e kötbért a Penta, de választ nem kaptak.

A Pentát valószínűleg nem fogja szankció érni, de ha érné is, nem lenne nagy érvágás. Jól fekszenek a kormányzati presztízsberuházásoknál: a Penta építette az ideiglenes szinkronúszó-medencéket a vizes vb-re, Kisvárdán focistadiont építenek és további kivitelezési munkákat végezhetnek majd az MNV-nek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik