Pénzügy

Hipp-hopp, Mészáros Lőrinc beszállt egy gabonafeldolgozós cégbe

Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Array)
Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Array)

Az Opimus Group közvetett módon 6 százalékos részesedést szerez a KALL Ingredients Kft.-ben – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Ez a cég Tisztapüspökiben épít egy állami hitellel megtámogatott gabonafeldolgozó üzemet.

A tőzsdén jegyzett Opimus márciusban jelentette be, amit már jó ideje lehetett sejteni, vagyis hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. Mészáros csaknem 17 százalékos részesedést szerzett a cégben közvetlenül, míg másik két, a szintén az érdekeltségbe tartozó cégen keresztül további bő 22 százalékos tulajdonhányad felett is kontrollal bír.

Mészáros a mostani bejelentés szerint tovább növelné a két cégben a részesedését, az Opimusban magánszemélyként összesen 24,37 százalékra, a Konzum érdekeltségei (Konzum PE Magántőkealap, Konzum Management Kft.) összesen 40,4 százalékos tulajdont szereznének a vállalatban.

Államilag támogatott

Az új Mészáros-cég egy gigaberuházást valósít meg Tiszapüspökin. A zöldmezős beruházás értéke 45 milliárd forint, egy észak-alföldi gabonafeldolgozót építenek, a gyár 2017 nyarán megkezdi működését. Az üzemben izocukor és alkohol mellett GMO mentes takarmány-alapanyagot állítanak majd elő, döntően exportra.

A beruházást a kormány nemzetgazdasági kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. A 444.hu szerint ezen felül közvetlenül adott rá 9,2 milliárd forintot, és még ezen felül a projekt rendelkezésére áll egy mintegy 30 milliárd forintos Eximbank-MKB hitelkeret.

A cég közleményéből az derül ki, hogy Mészáros Lőrinc rárepül a cukorpiacra, amelyben ősszel megszűnik az uniós kvótarendszer, így a hazai cukoripar bővülése kedvező befektetési és megtérülési környezetet biztosít cége számára.

A Napi.hu szerint tavaly már az ország negyedik leggazdagabb embere volt Mészáros Lőrinc a 120 milliárdra becsült vagyonával, de ez napról napra apránként folyamatosan nő, mint az fentebb is olvasható.

A tehetséges vállalkozónak egyetlen év alatt, 100 milliárd forinttal nőtt a vagyona. A felcsúti polgármester-vállalkozó-Orbán Viktor jó barátjpercenként körülbelül 180 ezer forintot keres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik