Gazdaság

Andy Vajna legújabban sportban utazik

Közvetlenül karácsony előtt új céget jegyeztette be Andy Vajna, pontosabban az érdekeltségébe tartozó TV2 Média Csoport Zrt. Az új társaság,

a Sport Broadcasting Kft. televízióműsor összeállításra, szolgáltatásra jött létre és az egyik ügyvezető igazgatója maga Vajna.

Ami a sportos profilt illeti, a filmügyi kormánybiztos, kaszinókirály és egyben médiaguru korábban két sportcsatorna elindítását helyezte kilátásba. A TV2 megszerzése után szinte nyomban offenzívába is kezdett, hét új kábelcsatorna indításával tízre bővítette a portfólióját.

A nagy átrendezés során átpozícionálta három meglévő csatornáját, ezekből lett a „nagycsatorna” SuperTV2, a filmcsatornává alakított Mozi+ és a prémium szórakoztató csatorna, a Prime. Ami a sportot illeti, még

tavaly beindították a Spíler TV-t, amely frissen gründolt csatorna létére egészen kivételes portfólióval startolhatott.

Megszerezte az amerikai profi jégkorongliga, az NHL-, a Moto GP- és a Premier League közvetítési jogát. Az angol focibajnokságot azért tartották különösen értékes fogásnak, mert az előző években csak a nagyváradi milliárdos Teszári Zoltán tévéjén, a Digin keresztül volt elérhető. Azóta pedig a Bajnokok Ligáját is behúzta a Spíler.

Vajna másik fél tucat tematikus csatornát is beindított, köztük a telenovellákra szakosodott Izaura TV-t, a Zenebutikot, a gyerekeknek szóló Kiwit, de gasztrocsatorna is került a portfólióba. A Chili TV-vel viszont már meg is gyűlt a baja, a csatorna nem viselheti ezt a nevet, mert a bíróság szerint azzal, hogy a TV2 csoport 2016. szeptember 26. napjától a Chili TV szóösszetételt használja, valamint reklámozza is a chilitv.tv domain név alatt, bitorolja az AMC nemzeti és európai uniós védjegyét.

Vajna nemrég beszállt a TV2-csoport legnagyobb beszállítójába, az IKO-csoportba, és kisvártatva ugyanezt tette Mészáros Lőrinc is. A felcsúti milliárdos formálisan a Status MPE Magántőkealapok keresztül szerzett részesedést az IKO Holdingban, a műsorgyártással, értékesítéssel, kábeltelevízió- disztribúcióval, illetve hírességek közvetítésével foglalkozó médiavállalkozásban. Ezen kívül bevásárolt a Visus Invest Vagyonkezelő Kft.-be is, ennek révén Tv2-csoport és a közmédia reklámidejét értékesítő Atmedia Kft. felett is befolyást szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik