Gazdaság

A Tesco karácsonykor többet fizet annak is, aki új dolgozót hoz

Vajon jutalmazzák-e az év végi nagy hajtást, megvan-e a kellő létszám, sok-e a túlóra, lehet-e szabadságra menni ilyenkor – kérdeztük a nagy kiskereskedelmi láncokat. A válaszok alapján elég vegyes a kép. A Tesconál például emelt órabérrel keresnek munkatársakat, Vecsésen ebbe a megállítótáblába botlottunk:

 

Toborzási bónuszt kap, aki embert hoz

A Tesconál november közepén kezdték el a szezonális, karácsonyi toborzási kampányt az áruházakban. A kiszolgálásban az ünnepi időszak alatt fennakadásra nem számítanak – válaszolták a 24.hu-nak. A Tesco a szakszervezetekkel kötött megállapodás szerint jár el, a toborzás és a munkaerő-felvétel folyamatos. A megállapodásban az volt, hogy több száz főt vesznek fel a dolgozók leterheltségének csökkentésére:

Megállapodott a béremelésről a Tesco
Szeptembertől - visszamenőleg - emelik a havi bérminimumot bruttó 179 ezer forintra.

A pluszlétszám 90 százaléka már vagy náluk dolgozik, vagy beléptetés alatt van – tették hozzá. Emellett körülbelül 2 hete megkezdték az együttműködést 4 nyugdíjas szövetkezettel is. Az első munkatársak már munkába is álltak.

Azt sem titkolták, hogy kollégáik 30 ezer forint úgynevezett toborzási bónuszt kaphatnak, amennyiben egy új kollégát ajánlanak, aki aztán legalább 3 hónapig a Tescónál dolgozik. Sőt, a karácsony időszakra ezt az összeget 10 ezer forinttal megnövelték.

A diákoknak megemelt órabér, a dolgozóknak jutalom

A Spar elismerte, vannak olyan boltjaik, ahol még nem sikerült feltölteniük a szükséges létszámkeretet, de folyamatosan dolgoznak az utánpótláson. Átlagosan 200 nyitott pocíziójuk van, és a hiányzó létszámot elsősorban diákmunkával próbálják pótolni. Igyekeznek munkaidőkereten belül rendezni a többletórák kérdését, de így is előfordul náluk túlóra-elrendelés. Azonban saját bevallásuk szerint nem számottevő az ilyen esetek száma.

Úgy vélik, 13. havi juttatásuknak is köszönhetően nem jellemző, hogy a megnövekedett terhelés miatt többen lépnének ki az év végén, mint bármikor máskor. És el lehet náluk menni szabadságra is az év végén.

A Multijobnál a honlapjukon futó banner szerint a Sparba is emelt órabérrel toboroznak diákokat.

Nem csak a Multijob, de minden diákszövetkezet, amellyel kapcsolatban állnak, megemelt órabérért keres diákokat. És ez már évek óta így van, amit az generált, hogy a diákok ilyenkor a vizsgaidőszak, illetve az ünnepek miatt kevésbé vállalnak munkát, a kereskedelemben viszont pont ilyenkor lenne a legnagyobb szükség rájuk.

Az áruházlánc amúgy nem vesz fel magasabb bérért kollégákat. Viszont az év utolsó negyedévében a kiemelt forgalomra tekintettel jutalomban részesítik a dolgozókat.

Van, ahol 24-én nem nyitnak ki

A Penny annyit osztott meg velünk, hogy a vezetőség döntése alapján, és azért, hogy a dolgozóknak biztosítsák a nyugodt karácsonyi készülődést, december 24-én az áruházlánc üzletei nem nyitnak ki.

A megelőző napokban, december 21-től 23-ig viszont minden bolt este tízig tart nyitva.

Nincs túlóra, sem pluszpénz

Az Ikea áruházai mint minden évben most is megemelt kapacitással várja az év végi rohamot. Elmondásuk szerint mindhárom áruházukban elegendő a létszám,nincs túlóra, nem hiányoznak munkatársak, nincs szabadságstop sem.

A fizetések pedig egész évben egységesek, ez alól az ünnepi időszak sem kivétel.

Az a kérés, hogy mindenki dolgozzon karácsonykor

A Diego Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél év végén jutalommal köszönik meg minden dolgozónak az egész éves munkát – válaszolta Vida Zsuzsanna ügyvezető. Az ünnepek miatt van a dolgozókkal egy megállapodásuk. Ennek lényege, hogy az éves szabadságolási tervben mindenki úgy tervezze előre a pihenését, hogy amennyire lehetséges, az év végi időszakban dolgozni tudjon, ne okozzon nehézséget a munkaerőhiány.

Nehéz megbecsülni náluk a hiányzó dolgozók számát, mert a Diego franchise-rendszerben működik, így nincs összesített nyilvántartás a szabadságolásokról és a munkaerőről. Ez üzletenként változó és lokálisan nyilvántartott információja minden egységnek. Ugyanígy reagált a szintén franchise-rendszerben működő CBA és Coop is.

A karácsony nem módosít a béreken

A Lidl Magyarország azt írta, áruházaiban nem jellemző a munkaerőhiány. Mint kiderült, azért 100 fölötti (fizikai és szellemi összesen) betöltendő pozíció náluk is van mostanában, és toborzási kampányokkal próbálják megtalálni az új munkatársakat. Plusz folyamatos az együttműködésük különböző diákszövetkezetekkel, akik szükség esetén segítenek a megnövekedett forgalom zökkenőmentes lebonyolításában. Azt is megtudtuk, hogy a cég nem módosít bérein a karácsonyi időszakban. A vállalat egész évben, a szektoron belül az egyik legmagasabb bérezést biztosítja munkavállalói számára – szól az indoklás.

Aki akar, az vállalhat többet karácsonykor

Az Aldi válaszában a munkatársak átlagon felüli bérezését, képzését és a rugalmas részmunkaidős lehetőségek biztosítását emelte ki. Úgy látják, hogy a munkaerőpiac visszaigazolta a stratégiát, hiszen a decemberi megnövekedett vásárlószám ellenére is elegendő munkatársuk van a cég által elvárt színvonal biztosításához. Csupán egy-két kiemelkedően alacsony munkanélküliségi mutatóval rendelkező régióban vannak betöltetlen pozícióik.

Az ünnep előtti időszakban csupán egyetlen meghosszabbított nyitva tartású napot terveznek: december 22-én, pénteken mind a 126 magyarországi üzletük este nyolc helyett helyett kilencig tart nyitva – kivéve azokat, amelyek nyitvatartási rendje egyébként is minden nap este tízig tart. Éppen ezért üzleteikben nem számolnak jelentős túlóraszükséglettel. Az is kiderült, hogy

a diszkontlánc üzleteiben nem foglalkoztat nyugdíjas-, illetve diákszövetkezet révén nyugdíjasokat, illetve diákokat.Ugyanakkor részt vesznek a duális képzésben, azaz a kereskedelmi szakiskolai tanulók részére programot indítottak még 2015-ben: a diákok a 10. évfolyamtól kezdve az iskola által előre meghatározott számú napot az iskolapadban elméleti képzéssel, valamint ennek ellenpárjaként a hét fennmaradó napjait az arra kijelölt a lánc kijelölt üzleteiben töltik, gyakorlati ismeretek megszerzésével és a már megszerzett tudás elmélyítésével – fogalmaztak. És a program révén a megnövekedett forgalmú időszakokban is megfelelő létszámú dolgozóval tudják kiszolgálni a vásárlókat.

A másik német diszkontlánchoz hasonlóan ők is azt hangsúlyozták, hogy egész évben a magyar kiskereskedelmi átlagot lényegesen meghaladó bérrel díjazzák a dolgozók munkáját. Lefordítva: náluk sincs karácsonyi pluszpénz. Ha csak pluszmunkával nem, amit a részmunkaidősöknek kínálnak fel. A cégnél a munkatársak jelentős része ugyanis részmunkaidőben dolgozik. Nekik lehetőségük van arra, hogy ha kérik, ilyenkor magasabb óraszámban is foglalkoztassák őket, ami a hónap végén magasabb fizetést jelent.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik