Gazdaság

Megállapodott a béremelésről a Tesco

A Tesco és a szakszervezetek ma megállapodtak egy, a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést egyaránt szem előtt tartó tervben – adta hírül a Tesco közleménye. A tervezet tartalmazza a bérnövekedéssel, valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat.

A Tesco 2017. szeptember elsejétől – visszamenőleg – a havi bérminimumot bruttó 179 000 forintra emeli.

Ettől az időponttól kezdve minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése legalább bruttó 191 000 forint (bruttó munkabér + cafetéria) lesz; ez kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel. Például egy budapesti zöldség árufeltöltő bére jellemzően több mint bruttó 220 ezer forint.

A Tesco és a szakszervezetek áttekintették a munkatársak leterheltségével összefüggő kérdéseket is. Megállapodás született arról, hogy a vállalat egészét tekintve mely területeken kerül sor több száz fő felvételére, illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel jelentősen csökkenthető a munkavállalók terhelése. A Tesco mindezzel párhuzamosan extra összeggel növeli a toborzásra szánt marketingbüdzsét, hogy a korábbinál hatékonyabb kommunikációs csatornákat tudjon használni.

A Tesco a most bejelentett, idei negyedik béremeléssel együtt, az elmúlt 2 évben már közel 9 milliárd forintot költött bérfejlesztésre. Mindemellett pedig az áruházlánc az idei év első félévében több mint 150 millió forintot fektetett be 1642 kolléga OKJ képzésébe, lehetőséget teremtve számukra a fejlődésre. A tavaszi szemeszterben a vállalat több mint 300 diák és 742 felnőtt számára biztosított szakmai képzést.

A szakszervezetek üdvözölték a megállapodást. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke szerint a munkavállalók egész éves őszinte állhatatos kiállása és egymásért érzett szolidaritása meghozta azt az eredményt, hogy a vállalat végül 3. alkalommal is megváltoztatta az idei béremelésre vonatkozó szándékait. Ennek eredményeképpen a kereskedelemben korábban nem tapasztalt mértékű béremelés valósult meg, mondta.

Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezet vezetője úgy kommentált:

Hosszú utat tettünk meg idáig, hiszen az április óta tartó tárgyalássorozat kezdetekor a vállalat nem akart elmozdulni a 161 ezer forintos szakmai bérminimumról. Ehhez mérten kell tekintenünk erre a mostani eredményre. Hiszünk benne, hogy ugyanezt elmondhatjuk majd a jövő évre vonatkozó bértárgyalások lezárása után is.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik