Gazdaság

A Metrókban 211 ezer forint felett lesz a garantált bér

A METRO bejelentette a 2018-as áruházi bérrendezést.

A METRO Kereskedelmi Kft. a 2018-as bérrendezés tartalmáról több körben egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), jelentette be a cég közleményében. Az alapelvekben és irányokban egyetértésre jutottak a tárgyaló felek, a METRO a KASZ visszajelzései alapján további elemekkel egészítette ki és értékében megemelte ajánlatát, végső megegyezésre még nem került sor.

A bérrendezési programot a METRO, az összes dolgozót képviselő Központi Üzemi Tanáccsal (KÜT) együttműködve, a dolgozói igényeket és visszajelzéseket figyelembe véve, javaslataikat beépítve véglegesítette. A mai egyeztetésen az Üzemi Tanács képviselői egyhangúan támogatták a programot.

A METRO a dolgozók várakozására tekintettel pénteken a KÜT által támogatott bérrendezési csomagot közzé is tette.

A METRO, a kereskedelmi vállalatok között egyedülálló módon, minden dolgozójának az alapbér felett, éves szinten kéthavi alapbérnek megfelelő extra bért garantál, ami rugalmasan felhasználható cafeteria keretként is. Ennek köszönhetően a METRO-ban 2018. január 1-jétől a legalacsonyabb garantált munkabér meghaladja a 211 ezer forintot, amely több mint 30 ezer forinttal magasabb a jogszabályban előírt garantált bérminimumnál. (Ezek szerint bruttóról van szó, mert hogy jövőre bruttó 180 500 forint lesz a bérminimum.)

A METRO a bérrendezési program kidolgozása során kiemelt szempontként kezelte, hogy ne csak a legalacsonyabb jövedelmi szinten lévő munkavállalók részesüljenek a 2018-as béremelésből.

A bérrendezés eredményeként az áruházi (nem vezetői szintű) dolgozók 86%-a részesül januártól 23 ezer forintot meghaladó munkabéremelésben. Az áruházi vezetői, valamint egyéb kiemelt felelősségű pozíciók esetében átlagosan 22 ezer forint egyéni teljesítménytől és bérszinttől függő béremelést alkalmaz a vállalat.

Kiemelt kép: Pulai Józsefné főz a 2017. évi közétkeztetési szakácsverseny regionális döntőjén a budaörsi Metro Vevőakadémián 2017. október 8-án. MTI / Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik