Gazdaság

Igaztalan vádakat emleget az uniós pénzt két kézzel szóró közszolgálati egyetem, miután nyomozás indult ügyükben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nyitott bármely hazai vagy uniós vizsgálatra, mert az intézménynek nincs takargatnivalója. Ellenünk zajló nyomozásról nincs tudomásunk, ugyanakkor örömmel vesszük, ha végre szabályos vizsgálat keretében tudjuk tisztázni magunkat az igaztalan vádakkal szemben, amelyek az elmúlt hónapokban értek minket.

Ezzel kommentálta a Patyi András vezette Nemzeti Közszolgálati Egyetem a szerda reggeli cikkünkben ismertetett fejleményt, vagyis azt, hogy a NAV Bűnügyi Igazgatósága nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt.

Tud valami érdekeset? Súgjon!

Van tudomása furcsa, gyanús vagy csak érdekes ügyről a közszolgálati egyetemen? Kérjük, írjon a szerző e-mail címére: roland.baksa@24.hu . Köszönjük.

Erről a fejleményről lapunkat a feljelentést októberben tevő és egyben most tanúként meghallgatott Hadházy Ákos, az LMP társelnöke tájékoztatta. Jeleztük is cikkünkben, hogy a folyamat elején járhatunk, ezért sem lenne meglepő, ha az NKE valóban nem értesült volna arról hivatalosan, hogy nyomoznak a hozzájuk köthető ügyekben.

Az Orbán Viktor kormányfő kedvenc egyetemeként is emlegetett intézmény annyit közölt még, hogy

a média érdeklődését kiváltó két Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) szakmailag megalapozott pályázati kérelmét az egyetem szabályosan nyújtotta be az Irányító Hatóságnak. A pályázati kérelmeket az NKE Szenátusa, valamint a négy felügyelő tárca miniszteri képviselőiből álló Fenntartói Testülete megtárgyalta és támogatta. A projektek lebonyolítása a Miniszterelnökség Irányító Hatósága által meghatározott pénzügyi és szakmai előírások szerint történik. Minden egyes kifizetés általuk engedélyezetten, továbbá valamennyi fejlesztés a Fenntartói Testület jóváhagyásával és rendszeres ellenőrzése mellett zajlik. Közbeszerzéseinket az Irányító Hatóság előzetesen engedélyezi és utólag is ellenőrzi. Az NKE minden közbeszerzése törvényes.

Hadházy a feljelentését több olyan aggályos vagy gyanús ügyre alapozta, amelyeket uniós pénzből finanszíroztak vagy finanszíroznak, és amelyekről lapunk egy sorozat keretében be is számolt. (Jelenleg két olyan uniós projekt fut, összesen 29 milliárd forint értékben, amelyek kapcsán az EU is kérdezősködni kezdett.)

  • Ezek egyike az, amiről a 24.hu számolt be: saját könyvét kiegészítette a volt helyettes államtitkár Boros Anita, majd ezt leadta a másik munkahelyének, az NKE-nek is, az egyetem pedig durván 10 millió forintot fizetett ki rá. Igaz, ezt az eggyel korábbi, ÁROP-os uniós programból finanszírozták.
  • De az erősen vitatható ügyek között sorolta fel Hadházy azt, hogy meglehetősen magas bérleti díjat fizet az EU-pénzből az egyetem azoknak a kormányhivataloknak, amelyeknek a dolgozóit ő ott helyben, a kormányhivatalokban képzi. Az egyik uniós projekt pont a közszolgálati dolgozók fejlesztését célozza, arra kapta a pénzt az NKE.
  • Erről is beszámoltunk korábban, ahogyan arról is, hogy fideszes kötődésű cégeket is gazdagít az EU pénze, és három kutató cég megbízása is meglehetősen nagy átfedést mutat – mégis mindhárman kivehetik a jussukat a pénzesbödönből.
  • A migrációs válság kezelésének elemzésére is osztott uniós pénzt az NKE.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik