Gazdaság

Meggondolták magukat Matolcsyék: mégsem építenek luxuslakásokat

Terveink között nem szerepel sem lakások, sem magasház építése – közölte kedden, a Váci úti óriás ingatlanfejlesztésről szóló cikkünkre reagálva a Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.

Ez 180 fokos fordulat az ügyben. A jegybanki alapítványok vagyonkezelője tavaly szeptemberben jelentette be, hogy megvásárolta a Váci út 160-168. szám alatti területet, és akkor azt közölték, hogy az egyik legnagyobb budapesti fejlesztést tervezik, közel 200 ezer négyzetméteren építhetnek irodákat, kereskedelmi ingatlanokat és lakásokat. Miután a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházást, a konkrét terveket firtató kérdésünkre hétfőn délután még a következő választ kaptuk a vagyonkezelőtől:

az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda várja majd az érdeklődőket, de üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek, parkok is lesznek majd, ahogy az egy új központhoz illik.

Az Optima tehát mindeddig azt kommunikálta, hogy lakásokat is építhetnek. Újabb kérdéseinkre, hogy mikor és miért változott meg a projekt tartalma, nem válaszoltak. Ahogy arra sem, hogy esetleg más beruházó épít-e lakásokat a vagyonkezelő Váci úti telkén.

A lakásépítésnek mindenesetre szabályozási oldalról nincs akadálya, a XIII. kerület ugyanis tavaly novemberben módosította a barnamezős területre vonatkozó helyi szabályozást. Eredetileg nem lehetett volna lakásokat építeni a területre, de az idén januártól hatályos szabályok szerint igen. A főváros kérdésünkre azt válaszolta, hogy a volt Csavargyár területén elsődlegesen olyan épületek helyezhetők el, amelyek az igazgatási, irodai, kereskedelmi, szolgáltatási szektorhoz kapcsolódnak, illetve ezen sajátos funkciók működését segítik elő. „A lakóépületek elhelyezése ugyan nincs tiltva, de csak abban az esetben és csak olyan mértékben megengedett, amennyiben az ingatlanok fent leírt speciális rendeltetésének megvalósulását nem akadályozza”.

Magasházak

Az Optima azt is leszögezte, hogy a terveik között nem szerepel magasház építése. A korábbi elképzeléseknek azonban még része volt a 90 méteres építmény, ezt támaszthatja alá, hogy a magasházakra vonatkozó, kerületi bizottsági döntést megalapozó műszaki dokumentációt információink szerint az Ari Ingatlanforgalmazási és Hasznosítási Kft. rendelte meg. Ez a cég pedig 2016. szeptemberétől az Optima közvetett tulajdona. A műszaki dokumentációban szerepel a 90 méteres magasház terve. A dokumentum meg is állapítja: szükséges a hatályos fővárosi rendezési szabályzat (FRSZ) módosítása, a fejlesztési területen elhelyezhető épületek magasságának módosítása 90 méterre. A tervezett 90 (és egy másik fejlesztő által, ugyancsak a Váci úton tervezett, de 120 méteres) magasházzal kapcsolatban a kerület azt írta, hogy a kerületi bizottság az ingatlantulajdonosok kezdeményezésére a Váci úti irodafolyosón, a 25930 helyrajzi számú ingatlan (volt Erőmű telek, Váci út 160.) területén egy 90 méteres magasságú épület megépítésével egyetértett. Hozzátették: a döntés a fővárosi önkormányzat illetékessége.

A főváros kérdésünkre azt válaszolta, hogy a közgyűlés szerdai ülésének napirendjén szerepel az FRSZ és a településszerkezeti terv (TSZT) átfogó felülvizsgálatot követő módosítása. Ennek az előterjesztésnek ugyanakkor “nem része az egykori Csavargyár területére vonatkozó szabályok eseti módosítása. Ez utóbbi eseti módosítás eljárása még zajlik, így azt a közgyűlés nem fogja, nem is tudja tárgyalni”, írták. Hozzátették: a folyamatban lévő településrendezési eszköz módosítás a terület rendeltetését nem érinti.

Vagyis a módosított helyi szabályok szerint januártól építhetők lakások a területre, és az MNB-alapítványok egészen cikkünk megírásáig azt kommunikálta, hogy terveik között lakásépítés is szerepel. Mint ahogy a 90 méteres magasház építése is szerepelt a terveik között. Ezek szerint valamiért meggondolták magukat.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik