Gazdaság
Budapest, 2017. november 28.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttmûködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Matolcsyék luxuslakásokat építhetnek a Váci út környékére

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 12. 05. 06:30

Korábban a témában:

Úgy tűnik, sínen van a jegybanki alapítványok Váci úti ingatlanüzlete, Budapest egyik legnagyobb ingatlanberuházása. A XIII. kerületi önkormányzat a Matolcsy-alapítványok bevásárlása után rögvest módosította az építési szabályzatát, mégpedig úgy, hogy lakások is épülhessenek a volt Csavargyár helyén. A kormány gyorsítandó az ügymenetet a tervezett ingatlanfejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a múlt héten. Most a fővároson a sor, ha jóváhagyja, akkor 90 méteres magasház is lesz a Váci út 160-168. szám alatti területen.

A három telekből álló ingatlanegyüttest annak idején több mint 17 milliárd forintért (55,2 millió euróért) vette meg az Optima Zrt., a Pallas Athéné Alapítványok vagyonkezelője. S az ingatlanon az egyik legnagyobb budapesti fejlesztést tervezik: közel 200 ezer négyzetméteren építhet irodákat, kereskedelmi ingatlanokat és lakásokat az Optima, jelentették be a vásárlás után, még tavaly szeptemberben. Üzleti és pénzügyi negyed jön létre, és arra számítanak, hogy Nagy-Britannia EU-ból való, 2018-2019-re tehető kilépése miatt ide tudnak csábítani pénzügyi profilú cégeket, azok pénzügyi központjai telepednek le a Váci úton – vázolták a terveket.

Luxuslakások épülhetnek

Az Optima lapunk kérdésére tovább konkretizálta a projekt részleteit. Azt írták, hogy az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda épül, a fennmaradó 50 ezer négyzetméteren

üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek, parkok is lesznek majd, ahogy az egy új központhoz illik.

A beruházás a tervezési-előkészítési fázisnál tart – ezzel hárították el a további kérdéseket. Így azt is, hogy a teljes projekten belül mekkora a lakásberuházás, hány beépített négyzetméterrel terveznek, és mikorra adják át a lakások első ütemét. A beruházás összege, a projekt ütemezése a végleges tervek elfogadása után válik ismertté, illetve a kivitelező kiválasztása szintén a tervezési előkészítés után kezdődik meg – tették hozzá.

A barnamezős beruházási területen a kerületi szabályok értelmében eredetileg nem lehetett volna lakásokat építeni. Ám a XIII. kerület tavaly novemberben módosította a kerületi építési szabályokat. Kérdésünkre Arató György, kerületi főépítész azt mondta, hogy a tavaly november 15-i önkormányzati rendelettel elfogadott, 2017. január 1-én hatályba lépett kerületi építési szabályzat szerint – telekalakítást követően – már lehet lakást építeni a Cserhalom utcára nézően.

A területen lakások a módosított szabályzat szerint a tömb nyugati oldalán építhetők. Ez a terület a Dunára, illetve egy jacht-klubra néz, távolabb a Marina-parti luxuslakások helyezkednek el, mint az alábbi képen is látható (pirossal a terület).

A MNB-alapítványok lakásai a Marina-parti luxuslakások meghosszabbításaként is felfoghatók.

Az Optimának ez lesz az első lakásprojektje. A lakásépítés ma nagyon vonzó befektetés az ingatlanfejlesztőknek, a bankoknak: egy jól eltalált projekt magas jövedelmezőséget biztosít. Az Optimának ugyanakkor sietnie kellene a kivitelezéssel, hiszen a lakások értékesítésére vonatkozó kedvezményes áfa 2020 után megszűnik. Ha tehát két éven belül nem tudják eladni tervezőasztalról a lakásokat, megbillenhet pénzügyileg a projektjük ezen része.

Egymást érik a felhőkarcolók

Az alapítványi projekt részeként a Váci úton egy 90 méter magas toronyház is megépül – ez abból a műszaki dokumentációból derült ki, amelyet a Fővárosi Rendezési Szabályzat (FRSZ) módosításához nyújtottak be, írta a Zoom.hu. A lap szerint a 90 méter magas beépítéshez hozzájárult idén márciusban a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonosi, kerületfejlesztési és lakásgazdálkodási bizottsága. (Azaz inkább támogatta a fővárosi szabályok módosítását.)

Az alapítványi 90 méteres irodaház mellett, egy másik beruházó 120 méteres toronyházat szeretne építeni a Váci útra. A kerület azt írta, hogy a kerületi bizottság az ingatlantulajdonosok kezdeményezésére a Váci úti irodafolyosón, a 25930 helyrajzi számú ingatlan (volt Erőmű telek, Váci út 160.) területén egy 90 méteres magasságú épület megépítésével egyetértett. Hozzátették: a döntés a fővárosi önkormányzat illetékessége. Ezért a fővároshoz fordultak, hogy módosítsák a területre vonatkozó rendezési szabályokat. A labda így most a fővárosnál pattog, a Váci út 160-168. alatti beruházás a szerdai közgyűlés napirendjén is szerepel.

Budapest, 2017. október 18.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, miután expozét tartott az MNB 2016-os üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 18-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Meggondolták magukat Matolcsyék: mégsem építenek luxuslakásokat
Meggondolták magukat, de egyelőre nem tudni, miért, és hogy ki építhet lakásokat a jegybanki alapítványok telkére.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.