Gazdaság

Matolcsyék luxuslakásokat építhetnek a Váci út környékére

Úgy tűnik, sínen van a jegybanki alapítványok Váci úti ingatlanüzlete, Budapest egyik legnagyobb ingatlanberuházása. A XIII. kerületi önkormányzat a Matolcsy-alapítványok bevásárlása után rögvest módosította az építési szabályzatát, mégpedig úgy, hogy lakások is épülhessenek a volt Csavargyár helyén. A kormány gyorsítandó az ügymenetet a tervezett ingatlanfejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a múlt héten. Most a fővároson a sor, ha jóváhagyja, akkor 90 méteres magasház is lesz a Váci út 160-168. szám alatti területen.

A három telekből álló ingatlanegyüttest annak idején több mint 17 milliárd forintért (55,2 millió euróért) vette meg az Optima Zrt., a Pallas Athéné Alapítványok vagyonkezelője. S az ingatlanon az egyik legnagyobb budapesti fejlesztést tervezik: közel 200 ezer négyzetméteren építhet irodákat, kereskedelmi ingatlanokat és lakásokat az Optima, jelentették be a vásárlás után, még tavaly szeptemberben. Üzleti és pénzügyi negyed jön létre, és arra számítanak, hogy Nagy-Britannia EU-ból való, 2018-2019-re tehető kilépése miatt ide tudnak csábítani pénzügyi profilú cégeket, azok pénzügyi központjai telepednek le a Váci úton – vázolták a terveket.

Luxuslakások épülhetnek

Az Optima lapunk kérdésére tovább konkretizálta a projekt részleteit. Azt írták, hogy az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda épül, a fennmaradó 50 ezer négyzetméteren

üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek, parkok is lesznek majd, ahogy az egy új központhoz illik.

A beruházás a tervezési-előkészítési fázisnál tart – ezzel hárították el a további kérdéseket. Így azt is, hogy a teljes projekten belül mekkora a lakásberuházás, hány beépített négyzetméterrel terveznek, és mikorra adják át a lakások első ütemét. A beruházás összege, a projekt ütemezése a végleges tervek elfogadása után válik ismertté, illetve a kivitelező kiválasztása szintén a tervezési előkészítés után kezdődik meg – tették hozzá.

A barnamezős beruházási területen a kerületi szabályok értelmében eredetileg nem lehetett volna lakásokat építeni. Ám a XIII. kerület tavaly novemberben módosította a kerületi építési szabályokat. Kérdésünkre Arató György, kerületi főépítész azt mondta, hogy a tavaly november 15-i önkormányzati rendelettel elfogadott, 2017. január 1-én hatályba lépett kerületi építési szabályzat szerint – telekalakítást követően – már lehet lakást építeni a Cserhalom utcára nézően.

A területen lakások a módosított szabályzat szerint a tömb nyugati oldalán építhetők. Ez a terület a Dunára, illetve egy jacht-klubra néz, távolabb a Marina-parti luxuslakások helyezkednek el, mint az alábbi képen is látható (pirossal a terület).

A MNB-alapítványok lakásai a Marina-parti luxuslakások meghosszabbításaként is felfoghatók.

Az Optimának ez lesz az első lakásprojektje. A lakásépítés ma nagyon vonzó befektetés az ingatlanfejlesztőknek, a bankoknak: egy jól eltalált projekt magas jövedelmezőséget biztosít. Az Optimának ugyanakkor sietnie kellene a kivitelezéssel, hiszen a lakások értékesítésére vonatkozó kedvezményes áfa 2020 után megszűnik. Ha tehát két éven belül nem tudják eladni tervezőasztalról a lakásokat, megbillenhet pénzügyileg a projektjük ezen része.

Egymást érik a felhőkarcolók

Az alapítványi projekt részeként a Váci úton egy 90 méter magas toronyház is megépül – ez abból a műszaki dokumentációból derült ki, amelyet a Fővárosi Rendezési Szabályzat (FRSZ) módosításához nyújtottak be, írta a Zoom.hu. A lap szerint a 90 méter magas beépítéshez hozzájárult idén márciusban a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonosi, kerületfejlesztési és lakásgazdálkodási bizottsága. (Azaz inkább támogatta a fővárosi szabályok módosítását.)

Az alapítványi 90 méteres irodaház mellett, egy másik beruházó 120 méteres toronyházat szeretne építeni a Váci útra. A kerület azt írta, hogy a kerületi bizottság az ingatlantulajdonosok kezdeményezésére a Váci úti irodafolyosón, a 25930 helyrajzi számú ingatlan (volt Erőmű telek, Váci út 160.) területén egy 90 méteres magasságú épület megépítésével egyetértett. Hozzátették: a döntés a fővárosi önkormányzat illetékessége. Ezért a fővároshoz fordultak, hogy módosítsák a területre vonatkozó rendezési szabályokat. A labda így most a fővárosnál pattog, a Váci út 160-168. alatti beruházás a szerdai közgyűlés napirendjén is szerepel.

Meggondolták magukat Matolcsyék: mégsem építenek luxuslakásokat
Meggondolták magukat, de egyelőre nem tudni, miért, és hogy ki építhet lakásokat a jegybanki alapítványok telkére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik