Belföld

Matolcsy váratlan magyarázattal állt elő, miért vett 23 millióért négy szőnyeget az MNB

Ön szerint helyes, hogy az MNB alapítványa 23 millió forintot költött négy gyapjúszőnyegre?

– kérdezte a szocialista Bárándy Gergely Matolcsy Györgyöt, aki meg is magyarázta a vásárlást:

A kérdésében hivatkozott szőnyegeket az Art-Kelim Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft. készíti, mely Magyarországon egyedülálló, kézi csomózású szőnyegeket gyárt. A szőnyegek megvásárlásáról a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Kuratóriuma döntött . A kézi csomózású szőnyegek az Alapítvány tulajdonában álló 1014 Budapest, Úri utca 21 . számú alatt található épületben kapnak helyet.

A 800 éves múltra visszatekintő épület oktatási és közösségi térként nyílik meg, melyben magas színvonalú angol nyelvű doktori képzés is működik. Az épületnek mind a múltjához és jelenéhez, mind az unikális közgazdász-képzéshez méltó berendezési tárgyakkal kell rendelkeznie .

A magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövő kiöregedése és az utánpótlás hiánya, valamint a gépi gyártás elterjedése. Ipartörténeti jelentősége van annak, hogy ez a tradíció Magyarországon fennmaradjon. Az Alapítvány a Békésszentandrási szőnyegek megrendelésével támogatja a hazai kézműipart, a kézi szőnyegszövés szakmakultúrájának fennmaradását.

(Via 444)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik