Gazdaság

Csaba László: Orbánék 100 éves lemaradásban

A professzor szerint a magyar gazdaságpolitikai modell unortodoxia néven a rögtönzésekre épít.

A Magyar Nemzetnek Csaba László azt mondta, a magyar gazdaság – az olaszhoz, portugálhoz hasonlóan – beleragadhat a közepes fejlettség csapdájába.

Nincs szó államcsődről, továbbra is lesz áru az üzletekben, pénz az automatákban, de elmaradunk a fejlődési lehetőségeinktől, a versenytársak pedig sorra hagynak le bennünket. Baj, hogy csak eseti tényezők viszik a gazdaságot, és egy kamatemelési hullám beindulásakor gondban leszünk. Korszerűtlen a tőkeállomány, képzetlen a munkaerő, alig van innováció, és a forrásnak sem állunk bővében, magas a bankrendszer működési költsége.

Románia lassan utoléri hazánkat, a régió többi állama már lehagyott minket, a növekvő német gazdaságtól távolodunk. Szerkezeti reformok, kisebb állam, kevesebb állami cég kellene.

Több pénzt kell hagyni a vállalkozásoknál, az ötven százalék fölötti állami újraelosztást legalább negyvenre csökkenteni. Föllépni a korrupció ellen, átláthatóbbá és hatékonyabbá tenni az intézményrendszert, kiszámíthatóvá a kormányzást. Költeni olyan ágazatokra, amelyek nem hajtanak közvetlenül politikai hasznot.

Sokkal több pénz kellene az oktatás egészére a közoktatástól a felsőoktatásig. A közgazdász, akadémikus szerint ötletszerű a gazdaságpolitika, az uniós támogatások az agráriumba, az ipar fejlesztésére mennek, miközben a világ a robotika, a digitalizáció felé halad.

Kisebb vállalkozások fejlődését kellene támogatni a nagy cégek helyett. A jelenlegi gazdaságpolitika száz évvel ezelőtt lett volna korszerű.

Csaba László szerint az euró hazai bevezetésének vannak veszélyei, de Urbán László közgazdásszal egyetértve azt mondja, azonnal vagy soha. Az a kérdés, akarjuk-e teljesíteni a feltételeket, amire képesek lennénk, csak ahhoz olyan gazdaságpolitikát is kellene folytatni.

A 2010 utáni magyar kormány gazdaságpolitikáját induláskor a rögtönzés jellemezte, de 2013 óta már stratégiai irányvonallá vált a laza fiskális és monetáris politika, az eszközválasztás szabadságával egyetemben, és a jelek szerint nem akarjuk teljesíteni az euró használatához szükséges feltételeket.

Szerinte nem alacsony bérekkel kell versenyezni, hanem a tudásiparba kell befektetni, mert a versenyképesség másképp nem növelhető.

Magyarország ma sámánista politikát csinál
Bemutatták a könyvet, amit nem volt hajlandó kiadni az MTA, mert politikailag nagyon rossz lett volna nekik.

Nem atomerőműre, vasútra, mezőgazdaságra, hanem a negyedik ipari forradalom területeibe, innovációra kell költeni, és oktatásra. Akkor, az értékláncon följebb kapaszkodva, nőhetnek a bérek. A kivándorlás miatti kényszerű béremelés a hatékonyság növelésére ösztönzi a gazdaságot.

Ugyanakkor a kormány inkább akadályozza mindezt, a tőkeigényes fejlesztéseket támogatja a tudásigényes fejlesztések ellenében.

Csaba László óvna a Budapest–Belgrád-vasútvonalhoz hasonló nagy állami beruházásoktól,

mert a tervezéstől a működtetésig legalább nyolc-tíz olyan stádium van, ahol a közpénz el tud áramlani. Sokkal inkább a gazdaság működéséhez szükséges feltételeket kellene megteremtenie az államnak, ami mostanáig nem sikerült. Ez a beruházás jó példája az önkényes fejlesztéseknek, nem véletlen, hogy már uniós vizsgálat is indult az ügyben.

Az ellenzéki pártoknál a professzor csak gazdaságiprogram-kezdeményeket lát, míg a kormányé a harminc évvel ezelőttire emlékezteti, amit 1987–1988-ban az ötéves tervekhez kapcsolódva Marjai elvtárs (Marjai József a Minisztertanács elnökhelyettese, kereskedelmi miniszter) és az MNB irányított. Most a gazdaságpolitikai modell unortodoxia néven a rögtönzésekre épít, a kormány az újraelosztást tartja elsődlegesnek, az nagyon rövid távú és főleg a választásra koncentrál.

Csaba László: A legnagyobb veszély, hogy Magyarország hosszú távon lemarad
Hiányzik az előregondolkodás, a stratégia, ötletszerű a kormányzás.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

347798 01: (NO ITALY, MAGAZINES PLEASE CALL) John F. Kennedy, Jr. and his wife Carolyn Bessette Kennedy attend the "Brite Nite Whitney" Fundraising Gala March 9, 1999 at the Whitney Museum of American Art in New York City. July 16, 2000 marks the one-year anniversary of the plane crash off the coast of Martha's Vineyard in Massachusetts that killed Kennedy, his wife, and her sister Lauren Bessette. (Photo by Arnaldo Magnani/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.