Gazdaság

85 millió euró érkezett eddig Magyarországra a volt KGST-banktól

A Nemzetközi Beruházási Bank többek között a Molnak és az Invitelnek is adott pénzt.

Jóval több pénz jutott eddig magyar cégekbe, mint az eddig tudni lehetett – ez derül ki abból az interjúból, amelyet a kormánypárti Világgazdaságnak adott a Nemzetközi Befektetési Bank (vagy Nemzetközi Fejlesztési Bank, IIB) igazgatóságának elnöke, Nyikolaj Koszov.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 2017 áprilisában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, hogy a Hunent Zrt. 12,5 milliárd forintos beruházás keretében víziszárnyas-feldolgozót épít. Az LMP úgy értesült, hogy a gyárépítéséhez 7 milliárd forint hitelt fog nyújtani az IIB, emiatt közérdekűadat-igényléssel fordultak a külügyi tárcához, hogy megtudják, milyen finanszírozási feltételekkel adja a pénzt a volt KGST-bank.

Most kiderült, hogy ennél jóval több pénzről van szó. Az interjúban Koszov elmondta, hogy

  • a Hunent zöldmezős beruházásához az IIB egy társbankkal együtt 40 millió eurós hosszú lejáratú hitelt adott, és ebben Szijjártó Péter segédkezett,
  • 25 millió eurós hitelt nyújtottak az Invitelnek, amellyel a cég új tulajdonosa meg tudta vásárolni a társaságot, és ki tudták váltani a kereskedelmi banki hiteleket, továbbá
  • a Mollal hosszú távú hitel- és kötvénymegállapodást kötöttek 20 millió euró értékben.

Ez összesen 85 millió euró, azaz 26 milliárd forint.

Ezen kívül van egy „különleges megállapodásuk” a TakarékBankkal, amelynek keretében 4 milliárd forintot hívhatnak le a magyar projektek finanszírozásának megkönnyítésére.

Tagadják a politikai szálakat

Az IIB-nek vannak további tervei is Magyarországon: a következő egy-másfél évben szeretnének nyilvános kötvényeket kibocsátani a Budapesti Értéktőzsdén keresztül, továbbá nagy fejlődést várnak külkereskedelmi cégektől is, amelyek finanszírozásába három éve vágtak bele. Koszov megemlítette azt is, hogy a külügyminisztérium mellett jó kapcsolatot ápolnak a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériummal is. A miniszter az IIB igazgatóságának is tagja.

Az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter szeptemberi közleményében azt írta, hogy az IIB Vlagyimir Putyin orosz elnök geopolitikai érdekeit képviseli, ám Nyikolaj Koszov tagadta, hogy ilyesmiről szó lenne.

A bank teljesen politikamentes, nem tartozunk egy ország törvénykezése alá sem.

Az IIB legnagyobb részvényese Oroszország (48 százalék), őket követi Bulgária (13 százalék) és Magyarország (közel 13 százalék).

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik