Gazdaság

4 milliárdos megbízással indítja a tavaszt egy Mészáros-érdekeltség

Az Európai Unió Közbeszerzési Értesítőjében megjelent hirdetmény szerint  3 milliárd 925 millió 494 millió 765 forintért a W-E Egyetem Konzorcium nyerte el a Széchenyi István Egyetem fejlesztésének tervezési és kivitelezési feladataira kiírt közbeszerzést. A konzorcium a West Hungária Bau Kft.-t (WHB) és az Euro Generál Zrt.-t takarja.

A március 17-én megkötött szerződés becsült értéke 3 milliárd 198 millió forint volt, tehát nagyjából 727 millió forinttal lett több a végösszeg. A konzorcium feladata az intézmény területén meglévő épületek, építmények bontása, három innovációs épület építése, illetve a hozzátartozó infrastruktúra létrehozása lesz. A részletes feladatlistát megtalálja a hirdetményben.

A WHB a hírek gyakori szereplője, Paár Attila, a cégcsoport tulajdonosa például néhány napja levelet írt nekünk, amiben közölte, nem ő gyarapszik a zsíros üzletnek tűnő vérplazmabizniszen. Igaza is volt: közvetlenül valóban nem a Tiborcz István érdekkörében emlegetett üzletember cége vitte el a gyógyszeralapanyagként használt vérplazmaüzletet, hanem egy luxemburgi adótanácsadó, aki évtizede alapítja szorgalmasan Paár cégbirodalmához a külföldi strómancégeket. Paár Attila neve azért szerepel gyakran egy szövegkörnyezetben Tiborcz Istvánéval, mert az üzletember éppen a WHB-n keresztül vette meg a miniszterelnök vejének korábbi botrányos vállalkozását, az Eliost.

A konzorcium másik tagja szintén érdekes háttérrel rendelkezik: az Euro Generál Zrt. az Opimus portfóliójába tartozik. Az Opimus az a cég, amellyel Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, nagyvállalkozó, Magyarország egyik leggazdagabb embere megszerezte a korábban a megszüntetett Népszabadságot is kiadó Mediaworkst.

2015 szeptemberében éppen a Népszabadság írta meg, hogy a győri Széchenyi István Egyetemnek 6,4 milliárd forint egyedi innovációs támogatást ad a kormány. A támogatás kapcsolódik a járműipari innovációs programokat megalapozó, valamint az egyetemmel együttműködő vállalatok fejlesztési igényeihez. A támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap előző években felhalmozódott maradványából finanszírozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik