Belföld
orbán viktor és mészáros lőrinc (orbán viktor, mészáros lőrinc, )

Ezer szálon kapcsolódik Orbán Viktor Mészáros Lőrinchez

24.hu
24.hu

2017. 03. 23. 11:00

Korábban a témában:

A Magyar Narancs már szerdán előzetest közölt csütörtöki cikkéből, amit szemléztünk is.

A lap arra a kérdésre kereste a választ:

A felcsúti polgármester a hirtelen jött hatalmas vagyonból vajon juttat-e valamit Orbán Viktor miniszterelnöknek vagy a hozzá közel állóknak?

Míg 2010-ben csak egy cég tartozott Mészáros Lőrinchez, addig ma már ez a szám meghaladja a százat, sőt, ha családtagjainak és Csík Zoltánnak, Mészáros fő “intézőemberének” az érdekeltségeit is beleszámoljuk, akkor 120 cég felett járunk. Mészáros az egyik leggazdagabb magyar, vállalatbirodalmának értéke majdnem eléri a 80 milliárd forintot.

A Magyar Narancs felidézi, hogy Mészáros szeret szívességet tenni Orbánnak:

  • egyik cége bérli azt a hatvanpusztai majorságot, amely az Orbán Viktor édesapjához tartozó CzG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában van
  • Orbán Győző cége vette meg az Alcsútdoboz melletti Habsburg-birtokot vélhetően 155 millió forintért, és Mészárossal kötött egy 10 évre szóló megállapodást. Cége évi 15,5 millióért bérli a területet a munkagépeinek, de munkagépet nem látni a területen
  • egy nyaraló is átkerült Mészárostól az Orbán családhoz: előbbi megvette, majd adásvétel útján Orbán Győző tulajdonába került
  • Mészáros Lőrinc cégének adott el egy felcsúti homokbányát a miniszterelnök családjának cége. Mészáros vett egy közel negyvenezer négyzeméteres gödröt, amit nem is ő hasznosíthat.

A hetilap megjegyzi, más üzleti kapcsolatok is lehetnek Mészáros és Orbán között, többször is látták a felcsúti polgármester teherautóját kijönni idősebb Orbán Győzőék gánti bányájának telephelyéről, és Felcsúton is látták a miniszterelnök egyik testvérét a Mészáros és Mészáros Kft. irodájából kijönni.

Emellett

  • írnak a Puskás Akadémiáról és a Pancho Arénáról is, amit szinte teljesen Mészáros cége épített fel. A lap úgy tudja, az üzemeltetésbe is besegítenek Mészárosék. A polgármester autójavító műhelyénél többször is látták az akadémia buszait
  • a Magyar Narancsnak többen azt állították, Mészáros anyagilag is támogatja a klubbot
  • a kisvasút építésénél is jelen voltak Mészáros munkásai, miközben hivatalosan a Swietelsky nyerte el az uniós forrásból finanszírozott beruházást.

Egy Mészáros Lőrinchez közeli cég fizette ki azt a 3,2 milliárd forintot, amellyel a Cider Alma Kft. tartozott az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőháznak. A Cider Alma által összefogott cégcsoport több szálon is Orbán Viktor rokonaihoz kötődik, feltűnik benne a miniszterelnök sógora és feleségének unokaöccse.

A lap arról is ír, hogy Csík Zoltán, Mészáros fő intézőembere nemrégiben összekülönbözhetett Felcsút polgármesterével.

A korábbi rendőr a 90-es években a sztárnyomozó Doszpot Péterrel is dolgozott együtt, mára számos olyan céget vezet, amely a Mészáros család teljes vagy résztulajdonában van, s az Opimus-csoport több cégében is szerepet kapott.

Csík érdekeltsége jelent meg először több olyan vidéki szálloda környékén, amelyet Mészáros Lőrinchez kötnek, rövid idő alatt több Mészáros-cégben igazgatósági tag vagy ügyvezető lett. A Magyar Narancs cikke szerint a felcsúti polgármester ügyleteire rálátó forrásaik állítják, ez a közeljövőben megváltozhat, ugyanis néhány hónapja a pletykák szerint elszámolási viták miatt megromolhatott Mészáros és Csík Zoltán viszonya. A milliárdos üzletember bizalmasát a közeljövőben fokozatosan megpróbálhatják kivonni a cégek egy részéből – írja a lap.

Csík Zoltánt hiába próbálta elérni a lap, de tény, hogy egy cég már átkerült Mészáros Lőrinc legnagyobb építőipari vállalkozásához, a Mészáros és Mészáros Kft.-hez. A Wellneshotel Építő Kft. ugyanis korábban Csíké, vagyis a Scentrum Kft.-é volt, székhelye pedig egy budaörsi telek. A 19 ezer négyzetméteres ingatlanra bejegyzett 4,7 millió eurós, azaz 1,45 milliárd forintos jelzálog-követelés jelenleg egy bizonyos Kovik 2008 Kft. tulajdonában van, amely Csík Zoltán résztulajdonában áll.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.