Üzleti tippek

Mészárosék trükközhettek az Opimus-biznisznél

Pénteken derült ki, mi volt az a rejtélyes ok, ami miatt a Mészároshoz köthető két tőzsdei cég (Opimus és Konzum) kereskedését felfüggesztették. Ekkor jelentették be, hogy Mészáros Lőrinc, valamint a Konzum Management Kft.  megvette azt a két Opimus-részvénycsomagot, amit két offshore cég adott el korábban.

A Konzum közleménye szerint

a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett bejelentéseknek megfelelően Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért stratégiai partnerségre lépett. Ennek célja, hogy szorosabbra fűzzék üzleti kapcsolataikat a turizmus, a pénzügyi és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén.

A tranzakcióval így hivatalosan is Mészáros Lőrincé lett a magyar médiapiac jelentős része. Az Opimusról azt is lehet tudni, hogy ezen a cégen keresztül vásárolták meg az elgáncsolt Népszabadságot is kiadó Mediaworksöt.

Most a hvg.hu arról számolt be, hogy számos kifogásolni valót találtak a kisbefektetők az nagy bizniszen, és emiatt a  Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész)  a Magyar Nemzeti Bankhoz fordul. Mi az ami nem stimmel szerintük?

  • Nem tudni, hogy az Opimus 40 százalékát birtokló két offshore cég kinek adta el tulajdonrészét.
  • Késve, csak február végén jelentették be az eladást, ami törvényt sért.
  • Mészárosék pedig csak március 3-án jelentették be a vételt, ami szintén nem szabályos.
  • Nem is biztos, hogy a felcsúti Mészáros Lőrinc vette meg a részvényeket. Ugyanis anyja nevét nem adta meg a vevő. Egy olyan formanyomtatványon, ami tavaly megszűnt.
  • 30 ezer darab részvény valahol “bujkál”.
  • A Tebész szerint nem kizárt, hogy a 3 vevő összejátszott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik