Gazdaság

Hatalmas kamu a rezsicsökkentés – mutatjuk miért

A rezsicsökkentés tulajdonképpen megelőlegezte a világpiaci árak alakulását, így az ennek köszönhető árcsökkenés az elmúlt öt évben mindenképpen bekövetkezett volna – írta a Napi.hu a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) hétfői háttérbeszélgetéséről tudósítva.

Kamu

A versenypiacon ugyanis jóval nagyobb mértékben csökkentek a gázárak, mint amit a kormányzati „rezsicsökkentés” hatására a lakosság érzékelhetett. A MEKSZ elnöke, Felsmann Balázs arról is beszélt, hogy az elmúlt három év az árak csökkenéséről szólt, bár az elmúlt hetekben már látszik a trendforduló. (Azt senki sem tudja, ha ez tartós lesz, pontosan mire számíthatnak majd a lakossági fogyasztók.)

A MEKSZ elnöke megemlítette: az elmúlt években ellehetetlenült a szabadpiaci lakossági gázértékesítés. Így 2015-re 90 millió köbméter gáz értékesítése szűnt meg.

Felsmann arról is beszélt többek között, hogy a magyar villamosenergia-fogyasztás mintegy harmadát azért importáljuk, mert ez így olcsóbb, mint amennyiért itthon elő tudnánk állítani az áramot.

Kiszabadítanák a rezsidémont

Az MSZP már meg is fogalmazta, mit kellene lépni: ha csökkennek a világpiacon az energiaárak, csökkenjen a rezsi is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik