Gazdaság

Az oroszok kilábaltak a válságból, de maradt pár komoly kockázat

A geopolitikai kockázatok, az olajár növekedés mind kedvezőtlenül hathatnak az orosz gazdaságra, amely, az utóbbi időszak tanúsága szerint, kezd kilábalni a gazdasági megtorpanásból - elemezte az orosz gazdasági kilátásokat Boér Levente, az OTP Alapkezelő Zrt. portfoliókezelője.

Az orosz gazdaság, és vele együtt az orosz részvénypiac, az elmúlt években meglehetősen nehéz időszakon ment keresztül, viszont az elmúlt időszak folyamatait tekintve az látszik, hogy a gazdaság sikeresen megemésztette ezt a problémát. Ebben nagyrészt a rubel leértékelése játszott szerepet, mivel az orosz gazdaság rubelben működik, így hiába feleződött le az olajár dollárban számítva, ha a rubel is feleannyit ér dollárban, mit korábban, így rubelben ugyanannyi bevételt eredményez. Ezzel a költségvetési lyukakat be tudták tömni.

Fontos, hogy a korábbi évek megtakarításaiból is tudtak gazdálkodni, így időt tudtak maguknak vásárolni, amíg a gazdaság alkalmazkodni tudott az új egyensúlyhoz. Ezért idén, amikor januárban az olajárak gyakorlatilag elérték a mélypontjukat, az orosz tőkepiac is elért egy tartós mélypontot. Onnantól kezdve a olajárakkal párhuzamosan vissza tudtak emelkedni a gazdasági indikátorok és részvénypiacok.

Az elemzői várakozások szerint idén még minimális mértékben vissza fog esni a GDP, de jövőre azonban, a jelenlegi olajárakkal, GDP növekedés lesz megfigyelhető. A tőkepiacon is érezhető volt a javulás: idén az orosz részvénypiac teljesített a legjobban.

Továbbra is kitarthat ez a lendület, hiszen jelenleg a tíz éves állampapírhozam 8,5% körül van. Várhatóan a nagyon szigorú monetáris politikának köszönhetően az inflációt sikerül majd 5% alatti szinten tartani, így az orosz kötvényeken elérhető reálhozam még mindig szignifikáns, 4% körüli. Ennek a reálhozamnak a csökkenésére lehet számítani a mai hozamszegény környezetben, és ez a csökkenés ez segíthet a részvénypiacokon is.

Ennek a piacnak a nagy részét az állami olaj és gázkitermelő cégek teszik ki, itt a menedzsment érdeke nem feltétlenül esik egybe a kisbefektetők az érdekével. Viszont vannak olyan cégek is, ahol olyan menedzsment kezében van az irányítás, aki egyben tulajdonos is, és a kisbefektetői érdekek sem szorulnak háttérbe.

Amennyiben elindul a gazdasági kilábalás, nagy növekedésre fordíthatják majd ezek a kis cégek a megerősödött pozíciójukat. Ehhez viszont az is fontos, hogy ezek a cégek fizessék ki osztalék formájában az eredményük egy részét, hiszen ez biztosítja azt, hogy a menedzsment nem kényelmesedhet el, és folyamatosan eredménykényszerben lesz.

Ez pusztán egy lehetséges forgatókönyv, ennél alakulhat még kedvezőbben is az orosz gazdaság. Viszont látnunk kell bizonyos kockázatokat is. Ebből az egyik az olajár, ha ismét lefelé veszik az irányt, akkor az az orosz gazdaságot ismét visszavetheti. A geopolitikai kockázatokat is figyelembe kell vennünk, hiszen az utóbbi időben ismét szembe került Oroszország a nyugati érdekekkel, ez egyelőre nincs beárazva a piacba, de amint egyre inkább elkezd nőni, az szintén megnövelheti az elvárt hozamot, így részvénypiaci visszaesést eredményezhet.

Olvasói sztorik