Gazdaság

Európa kereskedelme veszíthet a legnagyobbat Trump győzelmével

Donald Trump győzelmével a legtöbb félnivalója Európának lehet, nem csak az izolacionista külpolitika várható térnyerése, de a protekcionista külkereskedelem térnyerése miatt is – véli Christopher Dembik, a Saxo Bank vezető makrogazdasági elemzője a Napi.hu tudósítása szerint.

Trump kilépne a szabadkereskedelmi megállapodásokból

Trump álláspontja a szabadkereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatban – a NAFTA feltételeinek újratárgyalása, kilépés a TPP-ből és a WTO-ból – olyan régi meggyőződéseken alapulnak, amelyeket már jóval korábban magáénak vallott. Ezen ügyekben így egyáltalán nem lehet azzal vádolni, hogy felvállalt álláspontja egyszerű opportunizmus, amelyet csak azért vállal, hogy további támogatottságot szerezzen. Pont emiatt, ha egyszer hatalomra kerülne, akkor várhatóan ezzel kapcsolatos elképzeléseit sokkal vehemensebben próbálná majd megvalósítani, mint amire egy átlagos profi politikustól számítani lehetne.

Trump emellett növelné a kínai árukra kivetett vámok nagyságát, ami Peking részéről hasonló ellenreakciókat váltana ki az amerikai árukkal szemben, s ennek komoly globális hatásai lennének. (Nem mellesleg: Trump termékeinek egy része is Kínában készül.) A protekcionizmus vonzó ideológia sok politikus számára, akik ettől extra szavazatokat remélnek.

Azonban Trump jobban tenné, ha elmerülne és újraolvasná a történelemkönyveket, mondja az elemző.

Különösen igaz ez az 1929-es összeomlást követően életbe léptetett, komoly kereskedelmi korlátozásokat hozó protekcionista intézkedésekre, amelyeknek 1930-tól 1934-ig katasztrofális következményei voltak és jelentősen elmélyítették a nagy gazdasági válságot – figyelmeztet a Saxo Bank elemzője.

A történelem és a gazdaság Donald Trump általi nyilvánvaló félreértelmezése új kereskedelmi háborút robbanthat ki a nagyhatalmak között, elsősorban az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokban. Európa ebben a helyzetben nyilvánvalóan az egyik legnagyobb vesztes lehet, mivel ő az egyetlen, aki komolyan tartja magát a szabadkereskedelem szabályaihoz.

Az amerikai elnöknek ugyan lehet, hogy korlátozott a hatalma a belpolitikai kérdésekben, azonban meglehetős teljhatalommal bír, ha a külpolitikáról van szó. A republikánus párt és a demokraták egy részének támogatásával Trump elnöksége globálisan a protekcionizmus erősödését hozná, ami komoly aggodalomra adhat okot az európaiak számára.

Jöhet a populizmus és Oroszország

Az európai, különösen azon közép- és kelet-európai országok számára, akik az Oroszországgal szembeni védelem szempontjából erősen támaszkodnak az amerikai szövetségre azonban ez szövetségi rendszerük teljes átalakulását eredményezné, a lehető legrosszabbkor. Olyan időszakban, amikor a geopolitikai kockázatok jelentősen nőnek Európa határainál – véli a szakértő.

Azonban Európának nem csak a Trump által szorgalmazott gazdaságpolitika miatt van oka az aggodalomra, a republikánus jelölt népszerűségének vannak más politikai vonatkozásai is. Győzelme azt mutathatja ugyanis, hogy az öreg kontinensen is hiábavaló lehet a küzdelem a populizmus térnyerésével szemben.

Trump ugyanis nem egy bohóc, a republikánus jelölt mindössze a tükröződése azoknak a félelmeknek, amelyek az amerikaiakat foglalkoztatják a bevándorlással, a globalizáció hatásaival és a világ összetettségével kapcsolatban. S ezek a félelmek léteznek Európában is, jól mutatja ezt a különböző populista mozgalmak térnyerése is a kontinensen. Ez utóbbiaknak komoly muníciót jelenthet Trump esetleges győzelme – figyelmeztet Dembik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik