Gazdaság

Szlovák kontra magyar gazdaság – melyik a jobb?

Fontos különbség, hogy Magyarországnak csaknem kétszer akkora a népessége, mint Szlovákiának. Ha összehasonlítjuk a két ország megtermelt GDP-ét, Magyarországé (138 milliárd USD) a nagyobb populáció ellenére nem sokkal magasabb, mint Szlovákiáé (99.79 milliárd USD). Így az egy főre jutó GDP tekintetében Szlovákia áll jobban, ott 15727 dollár, Magyarországon 11888 dollár az érték. Nézzük meg a két ország GDP növekedését év/év alapon: látszik, hogy a magyar növekedés sokkal változékonyabb utat járt be, mint a szlovák. Szomszédunk 2015 során 3,6 százalékot növekedett, míg hazánkban ez csak 2,9 százalék volt. A GDP arányos költségvetési hiány Magyarországon -2.1 százalék míg Szlovákiában -2,7 százalék volt, vagyis a magyar költségvetés szigorúbban veszi a maastrichti kritériumokat. A GDP arányos államadósság a szlovákoknál az elmúlt 5 évben növekvő trendben mozgott, hazánkban pedig évről évre csökkent. Szomszédunk államadóssága a GDP 52 százaléka, hazánké pedig jelenleg 75 százalék.

A két ország fizetőeszközét érdemben nem tudjuk összehasonlítani, mivel Szlovákiában  2009-ben már bevezették az eurót. Jelenleg 310 forintot kell fizetnünk egy euróért, de 2009-ben még csak 270 körüli szinteken járt ez az árfolyam, vagyis ha Szlovákiában vásárol egy magyar, 10-15 százalékkal kevesebbet ér most a forintja, mint akkor. A Magyar Nemzeti Bank jegybanki alapkamata egy elég meredek csökkenő trendet járt be az elmúlt néhány évben, a folyamatos vágással 1,35 százalékig jutottunk el. Szlovákiában az ECB által meghatározott legutóbbi 0,05 százalékos az irányadó ráta, vagyis a hitelezés finanszírozása sokkal lazább kondíciókkal valósulhat meg, ami a gazdasági növekedést jobban segíti.

Szlovákiában a Személyi Jövedelemadó mértéke 10 százalékkal magasabb 25 százalékos, hazánk 15 százalékos adókulcsához képest. Az ÁFA kulcs Szlovákiában 20% míg hazánkban 27 százalék. Magyarországon a munkanélküliségi ráta a válság óta nagyot csökkent, jelenleg 6,5 százalék a Szlovákiai 10,39 százalékhoz képest. Itt meg kell jegyezni, hogy Szlovákiában a közmunkásokat nem sorolják a statisztikába, ahogy a külföldön munkát vállalókat sem. Az infláció a két országban jelentősen különböző. Nálunk 0,9 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak, eközben Szlovákiában defláció ütötte fel a fejét, hiszen a januári adatok szerint 0,6 százalékkal lett olcsóbb az élet, ráadásul gyorsuló ütemben zuhantak az árak.

Nézzük meg az átlagembert leginkább érintő árakat.

A 95-ös benzin átlagára hazánkban 301.7 Ft/liter, míg Szlovákiában majdnem 60 forinttal drágább, 364 forint körül mozog. Budapest és Pozsony árait összevetve megállapítható, hogy hazánk fővárosa valamivel olcsóbb. Fél kiló fehér kenyér nálunk átlagosan 186 forint, míg a szlovák fővárosban ugyanez több, mint 100 forinttal drágább, 293 forint. Egy liter tej árában nincs sok különbség, Budapesten kb 220 forintba kerül, Pozsonyban pedig 234 forintba. A tömegközlekedésben viszont Budapest a drágább, egy vonaljegy itt 350, a szlovák fővárosban 280 forint és a felnőtt havibérlet is több, mint egy ezressel drágább.

Összesítve, a két ország mutatói közel hasonló pályán mozognak, de mindent egybevetve az jön ki, hogy a szlovákok leelőzték a magyar gazdaság teljesítményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik