Gazdaság

Varga: Brüsszel gátolja az adósságcsökkentést

Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)

Havonta kopogtatnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ajtaján a befektetők, aki szállodává alakítanák át a tárca József nádor téri épületét. A miniszter a Figyelőnek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy reményei szerint a minisztérium alá tartozó teljes, 2200 fős apparátus fel tud költözni új központjába a Szentháromság térre.

Varga Mihály szerint a következő években a belső kereslet megerősödését kell elérni a magyar gazdaságban, ennek pedig a bérfelzárkóztatás az egyik eszköze. A miniszter elmondta, évente legalább 2,5-4,5 százalékos reálbér-emelkedésre lesz szükség.

Brüsszel a hibás

Szóba került az államadósság finanszírozása is. A befektetők igénye alapján már idén ősszel sor kerülhetett volna devizakötvény-kibocsátásra, de ezt még nem tartotta időszerűnek a kormány. Jövőre viszont a kínai fizetőeszközben, remninbiben terveznek kibocsátást, sőt euró- és dolláralapú papírok is piacra kerülhetnek – jelentette ki a lapnak a miniszter. Aki szerint az államháztartás hiánya idén alacsonyabb lehet a tervezett 2,4 százaléknál, 2,2 százalék körül alakulhat. Az államadósság jogszabály szerinti csökkentése nehezebb ügy lesz, amiért az uniót okolja.

Az államadósság idei csökkentését szerinte akadályozza, hogy Brüsszel helyett saját forrásból kellett finanszírozni 600 milliárd forintot, aminek EU-s támogatásból kellett volna megérkeznie, de különböző elszámolási viták miatt ez az összeg csak később folyik majd be. Varga Mihálynak az a benyomása, mintha Brüsszel abban lenne érdekelt, hogy a magyar államadósság ne tudjon csökkenni.

A jövő

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a belső fogyasztás bővüléséhez a bérszínvonal emelésén keresztül vezet az út, és a reálbérek 2,5-4,5 százalékos emelése szükséges.

A kabinet új iparpolitikai koncepciót készít, a nemzetgazdasági tárca pedig saját hitelösztönző csomaggal áll elő, várhatóan már januárban. Az őszi, az adózás rendjének részleges módosításait tartalmazó adócsomag után tavasszal pedig egy teljesen új adótörvény mehet be a parlamentbe. Részletek a Figyelőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik