Gazdaság

Ha Magyarországra jössz, élj az új kedvezményekkel az agrárkamarai tagdíj alapjának meghatározásakor

mezőgazdaság (Array)
mezőgazdaság (Array)

Be kell vallani a tagdíjakat a NAK-nak. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) megkezdődött az idei tagdíjbevallási időszak, a kamara az idei évtől új kedvezményeket vezet be a tagdíjfizetési alap meghatározásában, mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke csütörtökön Gödöllőn sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a jövedéki terméket előállító, illetve forgalmazó tagok a tagdíjfizetés alapját képező nettó árbevételüket csökkenthetik a megfizetendő és a vissza nem térített, meg nem térülő jövedéki adó különbségének összegével. Ez alapvetően a szeszesitalgyártó vállalkozásokat érinti – jegyezte meg. Szintén újdonság, hogy amennyiben a tag agrárgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétele nem éri el a teljes árbevételének 20 (külön kérelem esetén a 25) százalékát, kérheti, hogy a tagdíjfizetési osztályba sorolása csak az agrárgazdasági tevékenységből származó árbevétele alapján történjen – ismertette az elnök. Győrffy Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy a nettó árbevételbe nem tartozik bele a kapott támogatások összege.

A kamarai elnök szerint arányos díjfizetési kötelezettség terheli a tagokat, a legalacsonyabb kétezer forint, 600 ezer forint nettó árbevételig, a legmagasabb pedig egymillió forint, amit 1,5 milliárd forint nettó árbevétel fölött kell fizetni.

Győrffy Balázs a tagdíj mértékét ért kritikákra reagálva azt mondta, több ország kamarai struktúráját is megvizsgálták, és noha nem könnyű párhuzamot vonni, hiszen az minden országban más-más sajátosságra épít, Európa egyik legalacsonyabb tagdíja a magyar.

Magyarországon kívül kötelező a tagság például Franciaországban, Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban pedig most fontolgatják a bevezetést.

A mértékeket érzékeltetve példaként említette: ha egy száz hektáron gazdálkodó magyar mezőgazdász nettó 45 millió forintos árbevételt ér el, tagdíja 30 ezer forint, ami 0,6 ezrelék, míg ugyanez Franciaországban 300 ezer forint, Szlovákiában pedig 200 ezer. Magyarországon maximum egymillió forint a tagdíj, addig Szlovákiában kétmillió forint.

Győrffy Balázs az MTI-nek azt mondta, mintegy 3,5 milliárd forint tagdíjbevétellel számolnak, ami a költségvetésük egyharmada. A befolyt összeget a szolgáltatások fejlesztésére kívánják fordítani, példaként említette egy jégeső-elhárító rendszer kiépítését és működtetését mint olyan szolgáltatást, amely jelentős számú gazdálkodó, sőt lakos számára fontos, és csak közös erővel valósítható meg. A mintegy 360 ezer tagot érintő bevallás határideje június vége, a befizetésé július vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik