Gazdaság

Rengeteg gazda tartozik a kamarának

termofold(960x640)(4).jpg (föld, termőföld, )
termofold(960x640)(4).jpg (föld, termőföld, )

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számításai szerint nagyjából 50-60 ezren tartozhatnak még a kamarai tagdíjjal, és mintegy 12 ezer törlési kérelem vár feldolgozásra. A szervezet azonban továbbra is befogadja a késlekedők dokumentációját, egyelőre egyetlen ügyet sem továbbított az adóhatóság felé behajtás érdekében - írja a Napi Gazdaság.

A tagdíj bevallási és fizetési határideje augusztus végén járt le. Október 25-ig 290 ezren vallották be a 2013-ra esedékes tagdíjat, összesen 3 milliárd forint értékben. Eddig 170 ezren átutalással meg is fizették a tagdíjat, a csekkes tranzakciókat pedig folyamatosan dolgozza fel a kamara, ez nagyságrendileg 120 ezres állományt jelent.

A tapasztalatok szerint sokszor azért nem jelentkeztek az érintettek, mert azt hitték, a kamarai hozzájárulás megfizetésével már eleget tettek a kötelezettségüknek – közölte a Napi Gazdasággal a NAK.

A zavart az okozhatja, hogy míg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál nincs kötelező tagság, sem kötelező tagdíj – csak kötelező regisztráció, illetve éves kamarai hozzájárulás -, addig az agrárgazdasági kamaránál a tagság a teljes agrárszektor számára kötelező, tagdíj is van, ám a regisztrációt csak a tagnévsor összeállítása, az első megyei tisztségviselő-választás érdekében írta elő a törvény. A regisztrációs díjat is csak egyszer kellett megfizetni, hogy a tisztségviselők megválasztásával kapcsolatos ügyeket finanszírozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik