Gazdaság

Főgáz-para a kormányban: mi lesz így a rezsicsökkentéssel?

Főgáz (Array)
Főgáz (Array)

A lakosság gázzal való ellátása masszívan veszteséges, az EU nem engedi, hogy az állam dotálja a saját, bukó cégét, ezért emelni kéne a gáz árát. De akkor mi lesz a rezsicsökkentéssel?

Miután a mesterséges rezsicsökkentések után a nagy lakossági gázszolgáltatók (EoN, GDF Suez) kivonulnak az országból, mert az irányított piacon már nem éri meg nekik a működés, csak két szereplő maradt, ám ez tovább egyszerűsödhet – írta a hvg.hu.

Jelenleg az állami tulajdonban levő Főgáz és a mintegy 1,2 millió lakossági és közüzemi fogyasztót ellátó magánszereplő, az olasz érdekeltségű Tigáz van a piacon. A kormánynak most amiatt főhet a feje, hogy az olaszok közölték, maradnak. De ha mégsem, akkor a rezsicsökkentések miatt biztosan veszteséges Főgázt az uniós szabályok miatt nem támogathatja a kormány. Így viszont nem tudni, mi lesz a további, az adófizetők pénzéből finanszírozott újabb rezsicsökkentéssel.

A cikk szerint a Főgáznak nem csak a területről kiszálló cégek veszteségeit kell magára vállalnia, de azt a mutatványt is hoznia kellene, amivel az egyetemes szolgáltatás a jelenlegi masszív veszteségből legalább nonprofittá tudna válni. Mivel a költséglefaragásoknál nincs igazán további tér, a rezsiharc során ezeket a kártyákat már kijátszották a cégek, és az állami mankó (támogatás, esetleg a veszteségek szanálása) pedig tiltott állami támogatásnak minősülne Brüsszel előtt, így csak egy út látszik: emelni kellene a gáz árát. Ez viszont politikailag kizárt.

Slusszpoén: ha a kormány emelné a gáz árát, már újra megérné a multiknak a szolgáltatás, ezért akár újra is jelentkezhetnének a lakossági gázszolgáltatásra. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik