Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás: a KDNP szerint remek ötlet volt

Vasarnapi-zarva-tartas(679d32fa-9066-4ddc-a487-bc40f81419b6)(210x140).jpg (Vasárnapi zárva tartás)
Vasarnapi-zarva-tartas(679d32fa-9066-4ddc-a487-bc40f81419b6)(210x140).jpg (Vasárnapi zárva tartás)

Kíváncsiak voltunk, a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos tiltakozások és problémák ellenére is úgy látják-e a kisebbik kormánypártnál, hogy jó lépés volt a boltbezárás. Úgy.

Pár napja, amikor a boltláncokat kérdeztük a vasárnapi zárva tartásról, a KDNP-nek is küldtünk levelet, hogy megtudjuk tőlük, vajon továbbra is kitartanak-e amellett, hogy kellett ez a dolog nekünk.

A boltok (még) nem panaszkodtak, bár azt nem árulták el, hogy végül is összességben csökkent-e a forgalmuk. De azt igen, hogy melyik napokon kaszálnak többet, mint eddig. Persze volt néhány meglepő tapasztalatuk is, és az is nyilvánvaló volt a válaszaikból, hogy erősen küzdenek az alkalmazkodással, illetve hogy próbálják a dolgozóikat megtartani, a korábbi fizetést megadni.

Kiderült, hogy a vevőknek is okoz néha gondot a vasárnapi stop, mert még mindig vannak, akikben nem tudatosult, hogy a hetedik napon hiába indulnak neki (nagy)bevásárolni. A cikk megjelent, közben pedig befutott a KDNP válasza is. Ebből leginkább az látszik, hogy szerintük minden a legnagyobb rendben van.

Vasárnapi zárva tartás

Nem okozott problémákat

A KDNP úgy látja, hogy a bevezetés után rögtön kiderült: egyáltalán nem okozott olyan problémákat ez a (mint megjegyezték: sok európai ország gyakorlatához igazodó) szabályozás. Hiába való volt tehát szerintük, hogy előzőleg sokan rémképeket vizionáltak, negatív hangulatot gerjesztve. Szóval ne tessék az ördögöt a falra festeni!

A hölgyek örömére

Ahogy fogalmaztak, az intézkedés középpontjában tulajdonképpen nem is a boltbezárás áll, hanem a társadalmi szolidaritás azon formája, amely a kiskereskedelemben dolgozó – főleg a hölgyeket érintő – munkavállalói réteget érinti.

A most részlegesen bevezetett vasárnapi munkavégzés tilalma ezért olyan lépés a KDNP szerint, amely sokaktól igényel kis odafigyelést, cserébe pedig sok tízezer embernek könnyíti meg, hogy legalább heti egy napon együtt lehessen családja minden tagjával.

Hogy pont a kisboltoknál, családi cégeknél (ahol a családtagok közreműködésével tarthatnak nyitva a szünnapon) miért nem prioritás ez a kérdés, azt nem fejtették ki.

A kereslet nem fog csökkenni

Firtattuk azt is, továbbra is úgy látják-e, hogy a kis cégek majd nyernek a dologgal. Mert hogy voltak ugye ezzel ellentétes vélekedések is. A kisebbik kormánypártnak ezzel kapcsolatban meggyőződése, hogy a kereslet nem csökken az új szabályozás okán. És mivel nem csökken, ebből következően a meglévő igényeket vagy más napokon elégíti ki a piac vagy térben helyeződik át a hangsúly a kisebb/családi vállalkozásokra a hét utolsó napján.


Fotó: Neményi Márton

Ez is kiderül majd. Talán a KSH következő, március havi kiskereskedelmi forgalmi adataiból még nem, de jövő ilyenkorra biztosan. Egyelőre a kereskedők a forgalomnövekedés lassulására számítanak.

Nem okoz elbocsátást, sem fizetéscsökkenést

A vélelmezett várható elbocsátásokkal kapcsolatban a szakszervezetek adataira hivatkoztak, mondván, hogy azok alapján a kiskereskedelmi szférában sok helyen munkaerőhiánnyal küzdenek az egyes szereplők. Éppen ezért gondolja azt a KDNP, hogy a munkaerő átcsoportosításával könnyen megoldható lesz az új metódus szerinti kiszolgálás. Ezért szerintük nyilvánvaló, hogy a változtatás nem okoz elbocsátásokat.

A foglalkoztatottak bérével kapcsolatban pedig meglátásuk szerint csak folyamatos egyeztetésre van szükség, hogy a bértárgyalásokon minden fél számára megfelelő megállapodások születhessenek. Megemlítették, hogy van olyan kiskereskedelmi hálózat, amely például önként vállalta, hogy az esetleges pótlékkiesésből adódó minimális bércsökkenést megtéríti az alkalmazottainak. Valóban, a visszajelző láncok közül is volt, aki ezt tette.

Persze ettől még továbbra nem vennénk mérget arra, hogy senki nem veszítette/veszítheti el az állását (főleg azok, akik csak alkalmi jelleggel, vasárnap dolgoztak), és nem keres kevesebbet most, mint a vasárnapi boltzár előtt. Az idő majd erre a kérdésre is megadja a választ.

És mi lesz a turizmussal?

A napokban a Balatoni Szövetség (BSZ) már hangot adott a vasárnapi boltzárral kapcsolatos nemtetszésének. Ráadásul a szervezet elnöke azt mondta, elsősorban nem is a multik, hanem a kisüzletek üzemeltetői sérelmezik az új szabályozást. Balassa Balázs szerint meg kellene vizsgálni, hogyan terjeszthető ki a kisboltokra vonatkozó mentesség az alkalmazottakat foglalkoztató balatoni üzletekre is. Hiszen mint jelezte, sok esetben megoldhatatlan, hogy egy egész évben nyitva tartó kereskedelmi vállalkozásnál csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén. (Nesze neked családok hétvégi együttléte.)

Azt is figyelembe kell venni szerinte, hogy az üdülőrégióba érkező turisták, nyaralótulajdonosok számára a szabadság időszakában nincs különbség a hétköznap és a hétvége között. A BSZ ezért azt kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy május elejétől szeptember végéig nyitva lehessenek az üzletek a hét utolsó napján is.

Vasárnapi zárva tartás

A kormányban bíznak

Mi meg azt kérdeztük a konkrét eset kapcsán és általánosságban a KDNP-től, nem gondolják-e, hogy a turizmust visszavetheti a vasárnapi zárva tartás. Válaszukban azt írták, mindenképpen el kell kerülni, hogy a turisztikailag frekventált helyeken a nyári időszakban túlzott kellemetlenséget okozzon a vasárnapi munkavégzés tilalma. (Kérdés, mi a túlzott?) Éppen ezért ők abban bíznak, hogy a kormányzat belátva a méltányolható igényeket megtalálja a helyzet kezelésének módját.

Nos, pont ennek nem látjuk egyelőre semmi nyomát. Mert ugyan éppen most is módosítás alatt van a törvény (a jövőben pl. pályaudvarokon és metróállomásokon, meg automatákban lehet majd vasárnap árusítani), de abban egyelőre szó nincs pl. a balatoniak kérésének megfelelő változtatásról. Pedig már jövő héten itt a május eleje. Persze ha azt nézzük, hogy a turizmusért felelős államtitkár szerint a vasárnapot a Balatonnál nem feltétlenül kell vásárlással tölteni, akkor nincs is min csodálkozni.

A törvénymódosító javaslat szerint egyébként a turisztikailag frekventált világörökségi területen lévő, jelenleg vasárnap még nyitva tartó üzleteket is kivennék a kivételek köréből. Vagyis azok is zárva lennének a jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik