Belföld

Vasárnapi zárva tartás: sarokba szorítottuk a KDNP-t

harrach péter (harrach péter, )
harrach péter (harrach péter, )

Szövevényes ügy, egy mikropárttal ennyit még nem hadakozott senki. Az eredmény? Megdöbbentő. Kiderült ugyanis, hogy honnan merítette a boltbezárás ötletét a párt.

Az egész ott kezdődött, hogy egy hónapja, március közepe óta nem nyitnak ki a boltok vasárnap, mert KDNP. (A törvény elfogadásáról itt lehet bővebben olvasni, minden más, idevágó részletről pedig itt.)

És lőn Harrach Péter

Aztán a semmiből jött Harrach Péter és bedobta a mindent vivő érvet: az emberek imádják a boltbezárást. Ugyanis a KDNP állítólag csináltatott egy közvélemény-kutatást, amiből az derült ki, hogy mindenki odavan az ötletért. Kellett egy kis idő, mire magunkhoz tértünk, de utána rögtön küldtünk egy közérdekű adatigénylést. Ebben arra kértük a pártot, küldjék el nekünk is azt, ami valamilyen okból kifolyólag ellentétes az Ipsos felmérésével.


 Kép: Harrach / Facebook

És lőn az Ipsos

Mert időközben az Ipsos is csinált egy kutatást, amiből az derült ki, hogy a felnőtt lakosság több mint kétharmada, egészen pontosan 68%-a ellenzi a vasárnapi zárva tartást.

És lőn a válasz. De milyen?

Az adatigénylés megválaszolásához 15 napos határidő áll rendelkezésre, ez április 14-én letelt, az utolsó pillanatban kaptuk meg a választ.

Előtte azonban sokat telefonáltunk az ügyben, először a pártirodát hívtuk, ahol Csorba Bélával, a KDNP ügyvezető főtitkárával beszéltünk, az ő neve innen lehet ismerős. Itt nem tudtak nekünk segíteni, mondván, „ez a frakció dolga.” A frakció sajtóirodájával is beszéltünk, ők tudtak arról, hogy érkezett egy adatigénylés, de csak annyit mondtak, „délután jön a válasz, jogászaink már dolgoznak rajta.” Megérkezett, nézzük!

A párt szerint a sokat emlegetett közvélemény-kutatás az ismert „szabad vasárnap” mozgalomhoz kapcsolódik.

A „szabad vasárnap” mozgalom majdnem 10 éve kezdődött. Ennek során számos vélemény, kritika, támogatói nyilatkozat jutott el hozzánk. A KDNP éveken keresztül működtette a szabadvasárnap.hu oldalt, melyen a „Charta a szabad vasárnapért” kezdeményezést több mint tízezren írták alá magánszemélyként, illetve szervezetként. Az emberek véleményét igyekeztünk figyelembe venni, s ezt elsősorban olyan szervezetek belső felméréseire alapoztuk, amelyekkel a törvény előkészítésekor kapcsolatba kerültünk. Ilyen volt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének és az egyik kereskedelmi hálózatnak a belső felmérése, illetve több szakszervezet (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Munkástanácsok, Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség) szakmai véleménye. Meg kell említsem ezek sorában az Európai Unió egyes államainak gyakorlatát, amely különböző módon, de korlátozza a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos kérdéskört, így az üzletek vasárnapi nyitvatartását.

Ha ez nem lenne elég, a KDNP még hozzáteszi:

A törvényjavaslat benyújtói által megfogalmazott javaslatot a kormányzat megfelelő szerveivel megvizsgálta, a munkaadók és munkavállalók szervezeteivel egyeztette és végül módosításokkal kiegészítve támogatta. Így került az jogszabály tervezete az Országgyűlés elé.

Vagyis a 2014-ben elfogadott és 2015-ben életbe lépett változás egy 10 éves mozgalomhoz kapcsolódik, a „Charta a szabad vasárnapért” kezdeményezésről pedig találtunk egy cikket, 2008-as.

A párt küldött továbbá kettő pdf dokumentumot, az egyik 2011-es cikk a szabadvasarnap.hu oldalról, a másik pedig a Chartát valamikor aláíró szervezetek

A megküldött cikkben többek között azt írták, hogy aggodalommal tölti el a mozgalmat az, hogy ma Európában egyetlen országban sem dolgoznak annyian, mint hazánkban. A munkaszünettel pedig tisztulna a levegő, érvényesülnének az olyan alkotmányos jogok, mint a pihenéshez és a szabad vallásgyakorlathoz való jog is.

Az aláírók között pedig megtalálhatjuk a KDNP mellett a Fideszt, a Munkáspártot és például a Jobbikot is, illetve megannyi szakszervezetet.

Ennyi. Ez a KDNP közvélemény-kutatása, amiről Harrach korábban beszélt, és ez támasztja alá azt, hogy a keményen dolgozó kisemberek vasárnap nem szeretnének keményen dolgozni.

Semjén és a támogatók

Fontos megemlítenünk, hogy a vasárnapi zárva tartással és az azt körülvevő személyekkel, szervezetekkel és részletekkel egyszer már lesre futott a KDNP, személyesen Semjén Zsolt pártelnök. A miniszterelnök-helyettes ugyanis egy nem létező civilszervezettel példálózott akkor, amikor egy interjúban arról beszélt, kik támogatják az ötletüket. Semjén akkor állította, a Frivaldszky Gáspár vezette civilszervezet évtizedek óta támogatja a szabad vasárnapot. Frivaldszky, aki korábban KDNP-s volt, korábban tényleg a “szabad vasárnap” kampányt koordinálta és 2009-ben EP-jelölt is volt, azt mondta erre, hogy bár több olyan szervezetnek is dolgozott és dolgozik, ami támogatta a szabad vasárnapot, de nincs olyan civilszervezet, aminek ő lenne a vezetője, így az se derült ki, mire gondolt Semjén. Később pedig elismerte, neki is kellemetlen, hogy nem tud vasárnap vásárolni. Hozzátette: a társadalmi szolidaritás érzése erősebb benne, mint ez a kényelmetlenség, emiatt támogatja a vasárnapi boltbezárást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik