Belföld

Vasárnapok a Balatonnál: „nem kell feltétlenül vásárlással tölteni”

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a sonline.hu-nak nyilatkozott a nyári vasárnapokról.

Komolyabb ellátási probléma a nyári szezon során sem keletkezhet a Balaton-parton a vasárnapi nyitva tartás tilalma miatt, a kormány azonban hajlandó finomítani a rendeleten – mondta el a sonline.hu-nak Ruszinkó Ádám.

A helyettes államtitkár szerint a Balaton jól működő, bejáratott célállomás, néhány százalékos növekedés évről-évre benne van, így sem látja aggasztónak, hogy éppen e régióban bővült tavaly a legkisebb mértékben a vendégéjszakák száma. A Balaton Fejlesztési Tanács rendelkezésére bocsátott 2015-ös fejlesztési keretet – ami a tavalyi 200 millió forinttal szemben idén mindössze 70 millió – Ruszinkó Ádám is kevésnek tartja, azonban indoklása szerint a szigorú költségvetés miatt egyszerűen nem futja többre.

A portál arról is kérdezte a politikust, nem vet-e rossz fényt a Balatonra , ha a turistákat bezárt üzletek sora fogadja majd vasárnaponként. Ruszinkó úgy látja, hogy „a szabad vasárnap garantálása a munkavállalók döntő többsége számára kedvező, és mivel könnyebben lehet családi programokat csinálni, a szabadidőiparnak és a turisztikának ez kifejezetten előnyös lehet.” Hozzátette: a minisztérium igény esetén finomíthat a rendeleten, azonban eddig ilyen megkeresést nem kapott a minisztérium.

„Nem gondolom, hogy a Balaton partján komolyabb ellátási problémák keletkezhetnek a szezon során a vasárnapi zárva tartás miatt. Egyrészt lesznek nyitva tartó üzletek, másrészt remek szabadidős programok vannak, lesznek a Balatonnál is, a vasárnapot nem kell feltétlenül bevásárlással tölteni” – mondta el a portálnak a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik