Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás: kaszálnak a boltok, koppannak a vevők

vasárnapi zárvatartás, élelmiszerüzlet (vasárnapi zárvatartás, élelmiszerüzlet)
vasárnapi zárvatartás, élelmiszerüzlet (vasárnapi zárvatartás, élelmiszerüzlet)

Az áruházláncok közül többen is arról számoltak be, hogy jelentősen megnőtt a kiesett vasárnap miatt a megelőző két nap, és a hét első napjának forgalma. Sőt, van, ahol a többi napé is.

Egy hónap telt el azóta, hogy a kormány megtiltotta a vasárnapi nyitva tartást (kivéve azt a néhány helyet, ahol meghatározott feltételek mellett továbbra is nyitva lehetnek a kisebb üzletek). Bár messzemenő következtetéseket ennyi idő alatt nem lehet levonni, szerintünk érdekes, mit tapasztaltak az áruházláncok.

Egyelőre nem panaszkodnak, viszont a válaszaikból világosan látszik, hogy erősen dolgoznak azon, hogy alkalmazkodjanak az új körülményekhez. A feledékeny vevők meg néha nagyot koppannak.

Jót tett a többi nap forgalmának

A Drogerie Marktnál az első hivatalos – nem munkaszüneti napra eső – zárva tartás és az azt követő hét adatai alapján azt látják, hogy a szombatjuk nagyjából egy pénteki nap szintjére erősödik fel. Ez azt jelenti, hogy egy normál szombathoz képest 10-12 százalékos forgalomnövekedést észleltek. Úgy tűnik, hogy a hétfőjük is erősödni fog, a második héten már 5-7 százalékos növekedést mértek. Náluk leginkább e két nap vásárlásait fogja a vasárnapi zárva tartás befolyásolni, de a többi hétköznapnál is volt kis pozitív elmozdulás a forgalmukban.

Arra számítanak, hogy tavasz végére, nyárra lehet látni majd a vasárnapi zárva tartás tényleges hatásait, amiről egyelőre úgy vélik, sokféle lehet. Ennek fényében átállhatnak hosszított nyitva tartásra a hét második felében, vagy átrendeződés lehet náluk az utcai üzletek irányába.

Az árubeszerzést, a kínálat és választékpolitikát illetve az akciós rendszert a vasárnapi zárva tartás esetünkben nem befolyásolja mint ahogy a dolgozói létszámot sem – jegyezték meg. A munkafolyamatokat egyébként a hét többi napjára összpontosítják, így kollégáik egyéb munka miatt nem mennek be az üzletekbe vasárnap.

A DM-nél 10 olyan üzlet van, amely vasárnap is várja a vásárlókat. A láncnál azt tapasztalták, hogy elsősorban a külföldiek számára meglepőek a bezárt üzletek, mert ők nem hallottak a módosításról.

Még mindig vannak, akikben nem tudatosult

A Tesco szerint is nehéz hosszú távú következtetéseket levonni az elmúlt hetek alapján, hiszen a mostani forgalmat a vasárnapi zárva tartáson kívül több más tényező is befolyásolta. Például az, hogy a legtöbben ugyan tudják, vasárnaponként zárva tartanak az áruházak, de még mindig vannak, akikben mindez nem tudatosult.Másrészt a húsvét előtti felkészülés és az időjárás is hatással volt a forgalomra. Így trendekről még szerintük is korai lenne beszélni.
Úgy látják, még néhány hónapnak el kell ahhoz telnie, hogy kirajzolódjon, hogyan alakulnak át a vásárlói szokások.

Fotó: Pál Anna Viktória

A péntek, szombat és a hétfő is erősebb lett

Náluk főként péntek-szombaton érzékeltek jelentős forgalomnövekedést, de kisebb mértékben hétfőn is. Ennek megfelelően a Tescókban nagyobb létszámú kiszolgáló személyzettel, több nyitott kasszával és nagyobb mennyiségű áruval várják a vásárlókat, hogy a kiszolgálás rendben legyen.

Szombat éjszaka és vasárnap napközben senki nem dolgozik az áruházaikban, vasárnap este tíztől viszont elkezdik a felkészülést a hét kezdésére, így az esti műszak ekkor már bent van.

Rugalmasságot kérnek a dolgozóktól

A vasárnapi zárva tartás miatt a Tescónál senki nem fogja elveszíteni az állását – ígérik. Ezzel kapcsolatban azt írták, amellett, hogy reagáltak az átrendeződő forgalomra, a szolgáltatási színvonal emelését vették tervbe, amelyhez több emberre lesz szükségük a boltokban. És arra törekednek, hogy mindezt saját, meglévő munkatársainkkal érjék el. Viszont a vállalat annyit kért a dolgozóitól, hogy próbáljanak majd rugalmasak lenni, pl. a munkaidő beosztásánál, hogy együtt alkalmazkodhassanak a törvény által előírt változásokhoz. Arra a kérdésre nem reagáltak, hogy csökkent-e a dolgozók bére a vasárnapi zárva tartás miatt.

Kíváncsiak voltunk, vajon az online bevásárlásnál érzékeltek-e átrendeződést, például olyasmit, hogy kapósabbak a pénteki, szombati vagy hétfői kiszállítási időpontok, de erre a kérdésünkre sem kaptunk érdemi választ. Viszont azt kiemelték, hogy ha kiszállítani nem is, rendelni vasárnap is lehet.

A keresetvesztést el akarják kerülni

Mindegyik láncnak feltettük a kérdést, hogyan látják, csökken-e a varásnapi zárva tartás miatt a forgalmuk, de kikerülték a válaszadást. A Spar annyit reagált, hogy ők 2-3 hónap távlatából tudnak majd biztos választ adni.

A vasárnapi vásárlások náluk is elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre terelődtek át. A kieső vasárnapokat pedig úgy „hasznosítják” a láncnál, hogy a leltározást betették erre a napra.

Érdeklődésünkre, hogy csökkent-e a dolgozók bére a vasárnapi zárva tartás miatt, nem írták azt, hogy igen. Beszédes viszont, hogy keresik az olyan megoldásokat, amelyek biztosítják, hogy a munkavállalókat ne érje semmilyen keresetveszteség: idén például bevezették a dolgozói kedvezménykártyát és béremelés is lett náluk. Elbocsátást náluk sem terveznek.

Ahol a csütörtök jött be

Az Auchannál a “Csökkent-e a forgalom,” kérdésre azt válaszolták, a 19 áruház forgalma és vásárlószáma az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult az elmúlt hetekben. Ők is úgy látták, egyelőre korai lenne a húsvét előtti és utáni időszak eredményei alapján a vásárlói szokások átalakulásáról állást foglalni. De azt azért elárulták, hogy a minden héten, csütörtökönként induló akcióik számos vásárlót arra ösztönöztek, hogy már csütörtökön betérjenek hozzájuk, hogy akár a hétvégi bevásárlást is elintézzék.

Náluk sem tettek be munkát vasárnapra, így áruházaikban szombaton éjféltől vasárnap éjfélig munkavégzés nincs. . 

2015-ben nem terveznek csoportos létszámleépítést a láncnál. A törvénymódosítások okozta változásokat hosszabb nyitva tartással, munkatársaik beosztásának újraszervezésével, a munkahelyek megőrzésével oldják meg. Ezzel saját bevallásuk szerint a hosszú távú kiszámíthatóságot szeretnék biztosítani a dolgozóiknak. 

Még kivárnak

A többi megkérdezett lánctól vagy nem érkezett válasz, vagy nem akartak válaszolni, vagy nem tudtak érdemi információt adni. A CBA például azt írta, továbbra sincsenek pontos adataik arról, hogyan változott a forgalmuk a vasárnapi zárva tartás miatt. A Lidl szerint még túl rövid idő telt el, a Metro pedig úgy látja, minimum fél-egy évre lesz szükség ahhoz, hogy valódi következtetéseket tudjanak levonni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik