Gazdaság

Hasítanak a szállodák

szallodai-szoba(210x140).jpg (hotelszoba, )
szallodai-szoba(210x140).jpg (hotelszoba, )

Évek óta nem volt ilyen lendületes évkezdés a hazai vendégforgalomban, a szálláshelyeken eltöltött belföldi és külföldi éjszakák száma is nagyot nőtt.

2015 februárjában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 11, a belföldi vendégeké 9,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 10 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 11 százalékkal emelkedett.

Kis híján 600 ezer külföldi vendégéjszaka

2015. februárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek 595 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 13, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 11 százalékkal nőtt. A külföldi vendégek a kilenc turisztikai régióból hétben több, a Tisza-tónál és a Balatonnál kevesebb éjszakát vettek igénybe.

A februári vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. A küldő országok közé tartozó Egyesült Királyság, Olaszország és Ausztria esetében 42, 11, illetve 5,4 százalékkal emelkedett, míg Oroszország, Ukrajna és Németország esetében 36, 11, illetve 5,1 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

Több mint 600 ezer belföldi vendégéjszaka

A belföldi vendégek 609 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,6, az általuk eltöltött éjszakáké 9,0 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a Tisza-tavi és a Balatoni régióban csökkent.

Jövedelmezőség

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,6 százalékponttal emelkedett és 42 százalékos volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 732 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 6224, a szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) pedig 12 205 forint volt.

És ezt tudta?

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 11 százalékkal nőtt; a bruttó árbevétel összesen 19 milliárd forint volt. Ezen belül a szállásdíjbevétel – 12 százalékkal növekedve – 9,6 milliárd forintot, a vendéglátás bevétele – 10 százalékkal emelkedve – 4,8 milliárd forintot, az egyéb bevételek – 9,4 százalékkal növekedve – 4,6 milliárd forintot tettek ki.

A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a külföldi valutaárfolyamok is. A forint havi átlagárfolyama az euróval és a rubellel szemben 1, illetve 34 százalékkal erősödött, a fonttal szemben pedig 10 százalékkal gyengült.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1601 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 1,5 százalékkal többet, 755 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel.

Január-februári mérleg

2015. január–februárban az előző év azonos időszakához képest a külföldi vendégek 1 millió 204 ezer, a belföldi vendégek 1 millió 194 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez azt jelenti, hogy a külföldieknél a vendégéjszakák száma 9,4, a belföldieknél 9,8 százalékkal nőtt. A szálláshelyek összesen 2 millió 398 ezer vendégéjszakát regisztráltak, vagyis a korábbiaknál 9,6 százalékkal többet.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal emelkedett, és 40 százalékos volt. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 14 százalékkal több, 40 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A SZÉP-kártyatulajdonosok összesen 1,8 százalékkal kevesebbet, 1 milliárd 502 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel.

A hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma az év elején 2287 volt; a kiadható szobák száma pedig az egy évvel korábbinál 2,9 százalékkal volt magasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik