Gazdaság

A német kamara jó kormányzást szeretne Magyarországon

laptop(430x286).jpg (laptop)
laptop(430x286).jpg (laptop)

Az MTI-nek adott interjút a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara igazgatója a közelgő Merkel látogatás előtt.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara örül annak, hogy Budapestre látogat Angela Merkel kancellár – hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában Gabriel A. Brennauer, a mintegy kilencszáz magyarországi német vállalatot tömörítő kamara ügyvezető igazgatója.

Kérdésre válaszolva, hogy mit várnak a látogatástól, a szokásos tiszteletkörökön túl az ügyvezető igazgató kifejtette: az egyik visszatérő, és még mindig aktuális kérdés a jogalkotás kiszámíthatósága, pontosabban annak hiánya.

“Ennek egyik friss és jellemző példája az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer, az ekáer. Ezt a rendszert sajnos előzetes szakmai konzultáció nélkül vezették be, a gyakorlati alkalmazás szempontjából életszerűtlen, és súlyos károkat okozhat az itt működő – hazai és nemzetközi – vállalatok versenyképességének” – mondta a német-magyar kamara vezetője.

Általában azt várnák el, hogy az érintett gazdasági szereplőkkel időben történjen érdemi egyeztetés, mert ezzel lehetne leginkább biztosítani, hogy szakmailag megalapozott döntések szülessenek, amelyek nem veszélyeztetik az üzleti bizalmat sem. A törvényalkotó által megnevezett célt, azaz az adócsalás és a feketegazdaság visszaszorítását, teljes mértékben támogatjuk, de jelenlegi formájában az EKÁER szabályozás több kárt okoz a magyar gazdaságnak, mint hasznot – mondta. 

Az EKÁER problémáiról bővebben ebben és ebben a cikkünkben olvashat. Itt pedig összefoglaltuk a tudnivalókat a rendszerről.

Az igazgató hangsúlyozta: a magyarországi német befektetésekben az ágazati szerkezetet tekintve a termelő szektor átlagon felüli részesedéssel bír. A befektetések fele termelő cégekben testesül meg, a másik fele szolgáltatási vagy közmű-ellátási vállalatokban. “Meggyőződésünk, hogy a termelési szektor fontos és stabil alapja a gazdaságnak, de tudomásul kell venni, hogy a szolgáltatási és ellátási szektor ugyanolyan fontos a gazdaság számára. Ezért azt szeretnénk, hogy minden ágazatban biztosítsuk az eredményes hosszútávú fejlődéshez szükséges feltételeket” – jelentette ki.

Németország Magyarország első számú gazdasági partnere. Mintegy 20 milliárd eurót tesz ki a német működőtőke Magyarországon, és az országban működő mintegy 4000 német vállalat körülbelül 300 ezer magyarnak ad munkát. Az egyik legdinamikusabban fejlődő terület az autógyárak mellett az informatikai outsourcing iparága, ahol képzett, nyelveket beszélő, fiatal magyar informatikusok dolgoznak. Az iparág 40 ezer magyarnak ad munkát, ennek több mint tizede dolgozik magyarországi német cégeknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik