Gazdaság

Óriásit nőtt az INA profitja – ezért vív a horvát kormány a Mollal

A Mol stratégiai irányítása alatt álló horvát olajipari vállalat nettó nyeresége éves összehasonlításban 76 százalékkal, 372 millió horvát kunára nőtt idén az első felében. A kormány Mollal folytatott legutóbbi tárgyalásáról pedig kiszivárogtak részletek.

Az nem auditált, konszolidált adatok alapján az üzemi nyereség 53 százalékkal nőtt és 534 millió kuna lett 2014 első hat hónapjában, de az értékesítésből származó nettó bevétel az első fél évben 12 százalékkal csökkent és 11,76 milliárd kunát tett ki.

Növelték közben a tőkebefektetéseket is

Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke szerint a “tartós és felelősségteljes” irányítási munka miatt javultak a nyereségmutatók, a gyakorlatban ellensúlyozva a kedvezőtlen piaci körülmények és a kitermelési ágazatot érintő törvényi változások negatív hatásait.

Úgy javult az INA pénzügyi pozíciója, hogy 33 százalékkal növelte tőkebefektetéseit, elsődlegesen a kutatási és kitermelési ágazatban. Ez utóbbi megmutatkozott a horvát belföldi kőolaj-kitermelés növekedésében is.

Az INA kőolaj-kitermelése 2,6 százalékkal nőtt az év első felében. A növekedésben jelentős szerepe volt az INA egyiptomi kitermelőegységének, ahol 15,8 százalékkal bővült a kitermelés. Rontott az adatokon viszont az INA angolai egysége, ott 6,8 százalékkal csökkent a kitermelés.

A földgázkitermelés 11 százalékkal esett vissza, a lelőhelyek természetes kimerülésének ütemével nem tudta tartani a lépést az INA, hiába nyitott meg új kitermelőhelyeket. Itt változást hozhat a munka megindulása az év második felében az Adriai-tengeren, az Izabella mezőnél, amely napi 1,6 millió hordóegyenértékkel növelheti 2014-ben a kitermelést.

Manipulatív volt a kiszivárogtatás?

Mindeközben a horvát napilapban, a Vecernji list szerdán kiszivárogtatták a kormány Mollal folytatott tárgyalásának részleteit. A lap cikke szerint a hangfelvétel arról tanúskodik, hogy a horvát kormány nem hajlandó elfogadni Sinisa Petrovic a felügyelőbizottság elnökének az INA irányítási modelljére tett javaslatát, a Mol pedig ragaszkodik stratégiai döntési pozíciójának megtartásához, elutasítja a jelenlegi szerződés érvénytelenségét, de kész tárgyalni egy új szerződésről.

A cikk megjelenését követően a Mol az MTI-vel közölte: a “Mol-csoport csalódottan vette tudomásul az INA tárgyalások utolsó fordulójáról a mostani helytelen és manipulatív kiszivárogtatását a horvát médiának, amelyek hátterében valószínűsíthetően a Horvát Gazdasági Minisztérium, de biztosra vehetően nem a Mol áll”.

A Mol hangsúlyozza, hogy tárgyalás tartalmát nyilvánosságra hozni mind az üzletben, mind pedig a diplomáciában szokatlan eljárás, amely szándékosan megsérti a tárgyalások titkosságát és aláássa a felek egymás iránti bizalmát. A tartalom kiválasztása manipulatív módon történt, mert a nyilvánosságra hozott részeket kiragadták a kontextusából, hogy megváltoztassák annak jelentését és a közvéleményt a média félrevezetésével a propaganda eszközévé tegyék. E körülményeket figyelembe véve a Mol-csoport azt kéri a minisztériumtól, hogy mind az öt tárgyalási forduló teljes tartalmát hozza nyilvánosságra – áll az MTI-nek eljuttatott dokumentumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik