Gazdaság

Mol-INA-ügy – A horvát elnök szerint Sanader hazaáruló

A volt horvát miniszterelnököt pénteken ítélték több mint nyolc év szabadságvesztésre, háborús nyerészkedésért.

Ivo Josipovic horvát elnök Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök azon tetteit, amelyekért most nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Sanadert a horvát legfelsőbb bíróság – számolt be szombaton internetes oldalán a Jutarnji List című horvát napilap.

Josipovic szombaton Fiuméban (Rijeka) újságíróknak azt mondta: addig nem akarta kommentálni az ügyet, amíg az le nem zárult, mert tiszteletben tartotta a bíróság integritását.

Most, hogy jogerőssé vált

A horvát legfelsőbb bíróság pénteken háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében. A testület ezzel jogerőssé tette, egyben enyhítette a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében meghozott, tíz év szabadságvesztésről szóló nem jogerős ítéletét.

A horvát elnök szombaton úgy fogalmazott: “Most, hogy jogerőssé vált az ítélet, az egész ügyet csak egyetlen szóval tudnám leírni, ez pedig a hazaárulás. Hazaárulásról van szó, mert igen fontos nemzeti érdekeket hagytak figyelmen kívül és adtak el, és ez nem maradhatott bírósági ítélet nélkül. A következmények nagyon komolyak, és a törvénytelen, valamint korrupt alapokon nyugvó kapcsolatok nem maradhatnak fenn”.

Hozzátette, támogatja a kormányt abban, hogy a Mol magyar olajvállalattal folytatott tárgyalások során megoldja az INA horvát olajipari cég stratégiai partnerségének kérdését, és hogy rendezzék “egy ilyen törvénytelen tevékenység következményeit”.

A Mol számos alkalommal visszautasította

A per egyik vádpontja szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével.

A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A GlasIstre.hr portál beszámolója szerint arra az újságírói kérdésre, hogy a Mollal kötött vitatott szerződés törvénytelen, és ezzel felbonthatóvá válik-e, Josipovic azt válaszolta: “teljes mértékben”. Szerinte ugyanis “semmi nem tekinthető érvényesnek, ami korrupción alapul”.

A Mol Nyrt. 49,08 százalékos, a horvát kormány 44,84 százalékos részesedéssel rendelkezik az INA olajipari vállalatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik