Gazdaság

Magyarország éhezésben jobban teljesít

Az OECD szerint a válság előtti évekhez képest csaknem kétszer annyian érzik úgy, hogy még élelemre sincs elég pénzük.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérése szerint 2011/2012-ben a magyarok 30 százaléka tartozott ide, míg 2006/2007-ben ez az arány 17 százalék volt. A Portfolio.hu által idézett tanulmány szerint a válság után a legtöbb országban megindult a gazdaság kilábalása, de a GDP növekedését nem követte a munkaerőpiaci helyzet javulása, sok helyütt a munkahelyteremtés nélküli kilábalás jelei láthatók.

A szervezet frissen megjelent Society at Glance 2014 kiadványából kiderül, hogy az OECD országai közül a magyaroknál csak Törökországban és Mexikóban voltak többen azok, akiknek az ételvásárlás is gondot okoz. A kutatás szerint a magyarok továbbra is nagyon kevéssé bíznak kormányukban, a válság óta a helyzet némileg (3,8 százalékponttal) romlott is.

Az intézményekbe vetett bizalom (-25 százalékpont) már olyan kicsi, hogy annál csak néhány, főleg válság sújtotta és dél-amerikai országban rosszabb a helyzet. Az állami szociális kiadások pedig az OECD-ben egyedülállóan csökkentek Magyarországon – írja a Portfolio.hu.

A jövedelemkülönbségekről

– 2009 és 2012 között a jövedelemkülönbségek, azaz a legalsó és a legfelső fizetési kategóriák közötti szorzó 7,2-ről 9,0-ra nőtt. Nem azért, mert mindenkinek jobban megy, és a gazdagabbaknak még jobban: a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények pedig szegényednek, különösen köszönhető ez a szociális ellátás pénzbeli juttatásainak apadásával, illetve annak, hogy a szegényebbeket jobban érintette a válság. Az összes jövedelemből a szegények egyre kisebb arányban részesülnek (3,1-ről 2,5%-kal).

– Nő az elszegényedés: 2011 előtt még jobban álltunk az EU-átlagnál a relatív szegénység terén (azaz az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 66 ezer forintot), 2012-re elértük az EU-arányt a magunk 17%-ával.

-Nőtt a szegénységi kitettség a nők, gyerekeke, fiatalok, alacsony iskolázottságúak és roma családok körében – így nem hagyott senkit az Orbán-kormány az út szélén.

-A statisztika alapján minél kisebb egy háztartás, annál jobban élnek a tagjai (avagy az egy tagja). Ez nem segíti a gyarapodást – 2013-ban minden idők második legkevesebb számú gyermeke született Magyarországon.

(további részletek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik