Gazdaság

4 milliárd forintba kerül a miskolci forradalom

laptop (laptop)
laptop (laptop)

A borsodi fővárosban digitális forradalom készülődik: több mint 20 ezer laptopot osztanak ki, gyorsabb lesz az internet, és az önkormányzat informatikai struktúráját is fejlesztik.

Kapcsolódó cikkek

Miskolcon minden második család jut számítógéphez a közeljövőben, ugyanis több mint 20 ezer darab laptopot osztanak ki a digitális forradalom jegyében. Azaz nem osztanak, mint Kriza Ákos polgármester leszögezte nemrégiben. Hanem olyan személyeknek adják, akik érdemesek erre, és használni is fogják a gépeket – írta a Minap.hu.

A program komplex informatikai fejlesztés, amely több forrásból valósul meg és a kormány is támogatja. Teljes költsége mintegy 4 milliárd forint lehet.

Kik érdemlik meg?

A „Miskolc és agglomerációja digitális közösség” című program keretében a pályázati kiírásban megjelölt magánszemélyek és intézmények (diákok, álláskeresők, 45 év fölötti munkavállalók, GYES-en, GYED-en lévők, aktív idősek) juthatnak laptophoz – válaszolta megkeresésünkre Kiss Gábor alpolgármester.

A kiválasztásnál a jövedelem, az „egyéni többletek” (pl. versenyen eredményes diákok) és a motiváció lesznek a fő szempontok. A laptopok egyébként állami tulajdonban maradnak, értékesítésük bűncselekménynek fog számítani – közölték érdeklődésünkre.

Pályázni egyelőre még nem kehet, mert a pályázat kiírás feltételeit még egyeztetik, és az iroda valamint a hozzá csatlakozó infrastruktúra elkészítése is folyamatban van. Ezért a polgármesteri hivatal arra kér mindenkit, hogy a várhatóan szeptember közepén, hivatalosan is megkezdődő pályázat előtt még ne érdeklődjenek – figyelmeztet a lap.

Fotó: AFP/Nigel Treblin

Mi jár a laptop mellé?

A laptopokon MS operációs rendszer és irodai csomag lesz. Az internet-hozzáférést viszont a pályázóknak maguknak kell biztosítani. Ha még nincs internetük, akkor speciális kedvező mobilnet-ajánlatot választhatnak.

Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, azok, akik laptophoz jutnak, testre szabott képzési programban vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy az egyetemistáknak 10 óra távoktatást, álláskeresőknek 60 óra számítógép-használatot biztosítanak. A képzések a TÁMOP uniós pályázat keretében zajlanak majd, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) bevonásával és ingyenesek lesznek.

Ilyen fejlesztések lesznek

A program jegyében optikai gerinchálózat-fejlesztést is terveznek, amelynek talán legnagyobb haszonélvezői az oktatási intézmények lesznek. A létrejövő hálózat előnyei, hogy az intézmények, önkormányzati cégek, önkormányzat között gyors adatkapcsolat jöhet létre, IP telefonálásra is lehetőség nyílik és biztonságosabb lesz a hálózat. Emellett az egész városban gyorsabb lesz az internet.

Az ÉMOP (uniós) pályázat elnyerése esetén pedig 4 digitális tér jön létre és fejleszthetik az önkormányzat informatikai infrastruktúráját, pl. szerverparkot is.
Mindezekre speciális helyi webes fejlesztések is lesznek, köztük önkéntesség-adatbázis, programajánló, hibabejelentő honlap.

Közbeszerzéssel döntik el, kitől rendelnek

Arra is kíváncsiak voltunk, kik lesznek a program beszállítói. Ezt egyelőre nem tudtuk meg, mert pályázat útján választják majd ki, kitől várásolnak. A laptopokat a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) szerzi be központi közbeszerzési eljárás keretében.

A hálózatfejlesztést is a NIIFI pályáztatja, a digitális terek berendezéseit (LED fal, WIFI eszközök) pedig a város szerzi be nyílt közbeszerzési eljárás keretében.

Miért pont Miskolc?

Miskolcot nem pályázat útján, hanem hosszas egyeztetés eredményeként választották ki a programra – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A döntésben elsődleges szerepet játszott a város hátrányos helyzete, a térségbeli alacsony jövedelmek, és az, hogy a helyieknél az országos átlagnál nagyobb a digitális írástudatlanság foka.

A programot egyébként azzal indokolták, hogy tavalyi felmérések szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebbek 44,5 százaléka digitálisa írástudatlan. Ez az arány még magasabb a vidéki, és különösen a hátrányos helyzetű régiókban, így Miskolcon is. Ezért az uniós források tervezésekor a magyar kormány kiemelten kezeli ezt a területet, amelyre jelentős összegeket kíván fordítani – írta a minisztérium.

Bár a miskolci példa egyelőre mintaprojektnek számít, a cél az, hogy megalapozza a folytatást a következő évek hasonló jellegű intézkedéseihez. Ennek érdekében folyamatosan mérni fogja az NFM az eredményeket, hogy a jövőben más térségekre is kiterjeszthető legyen a projekt, akár országos szinten is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik