Gazdaság

Megreguláznák az adóelkerülő multikat

euro-számológép (euro, számológép)
euro-számológép (euro, számológép)

Kétéves adóharmonizálási akciótervvel indít hadjáratot az alacsony adóteherrel működő multinacionális vállalatok ellen az OECD – hívja fel a figyelmet a Mazars.

A Mazars könyvvizsgálócég szerint a helyi adózási szabályok közötti különbségek kihasználása miatt akár milliárdos éves adóbevételektől eshetnek el azok az országok, amelyekben ezek a cégek ténylegesen működnek.

A Facebook is reflektorfénybe került

A nemzeti adórendszerek különbségeit, illetve a kettős egyezmények közötti eltéréseket kihasználva, a multinacionális vállalatcsoportok nemzetközi cégstruktúrák kialakításával évtizedek óta csökkentik adóterheiket. A cég szakértői szerint a nemzetközi adótervezés és adóoptimalizálás teljesen legális tevékenység,

De az elmúlt években egyre nagyobb – és negatívabb – visszhangot kaptak azok a nemzetközi adóelkerülési módszerek, amelyek kirívóan csökkentették egyes országok adóbevételeit. Ilyen ügyek kapcsán került reflektorfénybe a közelmúltban a Starbucks, a Google, az Amazon és a Facebook is.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az adóelkerüléssel sokakat hoznak hátrányba

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) véleménye szerint ez a gyakorlat nemcsak az adókiesést elszenvedő országokat hozza hátrányos helyzetbe, hanem a méreteik miatt az ilyen lehetőségekkel nem rendelkező kisvállalkozásokat, illetve az adóterhek növekedését saját bőrükön érző magánszemélyeket is  – foglalta össze a cég transzferár-üzletágának szenior menedzsere, Nagy Gabriella.

Az OECD ezért idén júliusban a nemzeti adóalapok védelmére, illetve a profit mesterséges átcsoportosításának megakadályozására egy 15 pontból álló részletes akciótervet készített, és határidőket is rendelt az egyes pontokhoz – tette hozzá.

Mit jelenthet az akcióterv?

Az akcióterv végső célja a nemzetközi adóelkerülés elleni hatékonyabb fellépés, egyrészt a nemzeti adójogszabályok mélyebb összehangolásával, másrészt – az OECD-n kívüli országok bevonásával – a nemzetközi együttműködés, információáramlás felélénkítése.

Nagy Gabriella szerint az akcióterv megvalósítása a gyakorlatban a nemzeti jogszabályok, az OECD Modellegyezmény, illetve a Transzferár Irányelvek bizonyos szakaszainak újragondolását, megváltoztatását jelenti majd.

Emellett sor kerülhet újabb, multilaterális eszközök bevezetésére is, amelyek jobban alkalmazkodnak a globalizálódó, digitalizálódó gazdasági élet sajátosságaihoz, és amellyel az esetenként igen eltérő, és ezért visszaélésre lehetőséget adó kettős egyezmények rendszerét helyettesítenék.

Nem lesz könnyű

A terv rendkívül ambiciózus, hiszen sok ország konszenzusára épít, és mindössze két év alatt szeretné behozni hosszú évek elmaradt lépéseit. A nemzeti jogszabályok egységesítése számos korlátba ütközik, ahogy egyelőre a nemzetközi együttműködés minden országra történő kiterjesztése is, ráadásul az ellenérdekelt országok megnyerése sem tűnik egyszerűnek.

De várhatóan ezzel együtt is jelentős változásokat fog hozni a nemzetközi adózás, adótervezés területén – valószínűsítette a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik