Gazdaság

Börtön járhat az „agresszív adótervezőknek”

ado(1)(960x640).jpg (adó, )
ado(1)(960x640).jpg (adó, )

Az együttműködő államok köre fokozatosan bővül. Magyarországon is lehet aggódni.

Az adóhatóságok egyre inkább vizsgálják az adóstruktúrák mögött lévő valóságos gazdasági tartalmat: míg eddig főként a kifejezetten jogellenes, törvénybe ütköző adókikerülő magatartások akadtak fenn, most már azokat is megkérdőjelezik, amelyek jogszerű lépésekből állnak ugyan, de fő céljuk az adóelkerülés – figyelmeztet a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda. A más néven „agresszív adótervezés”-nek is nevezett adóelkerülés az adórendszer alakiságaiból fakadó előnyöket, illetve az adórendszerek közötti eltéréseket használja ki az adóterhek csökkentésére. Ez számos formát ölthet, így következménye lehet a költségek vagy veszteségek kétszeri elszámolása, vagy az adóztatás kettős elmaradása.

Az ügyvédi iroda emlékeztet az elmúlt hetek híreire, a külföldi adóhatóságok által hírességek, sportolók és divattervezők ellen indított eljárásokra, megjegyezve, hogy hasonló eset Magyarországon is előfordulhat. A különleges struktúrák miatt került az adóhatóságok látószögébe többek között a Barcelona sztárjátékosa, Messi, a Real Madrid volt edzője, Mourinho és a Dolce & Gabbana divattervező páros. A hírességek jogdíjbevételeiket próbálták saját adóhatóságuk elől külföldre menekíteni, kihasználva az ott működő kedvező adórendszereket. A tét rendkívül nagy, a hírességeket az adóbírság mellett akár több év börtön is fenyegetheti.

Békés Balázs, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adópartnere szerint az adóhatóságoknak ma már számos eszközük van az „agresszív adótervezésre” irányuló struktúrák felderítésére. Az automatikus információcsere révén az Európai Unión belül az adatok széles köre hozzáférhető, az unión kívül pedig különféle kétoldalú egyezmények és az OECD multilaterális megállapodása biztosítják, hogy az információkat a – korábban akár „adóparadicsomként” számon tartott – országok kiadják. Az együttműködő államok köre fokozatosan bővül.

Az „agresszív adótervezésben” részt vevők sokat kockáztatnak: a be nem fizetett adók mellett súlyos bírságokat kell fizetniük, és akár börtönbe is kerülhetnek. Messit több mint 5 év börtönre ítélte volna a spanyol bíróság, az olaszok pedig két és fél év szabadságvesztést szabtak volna ki Dolce-ra és Gabbana-ra. A hírességek végül az elmulasztott adók többszörösét kitevő összeget fizethetnek be az államkasszába, hogy kiváltsák a börtönbüntetést és az eljárással járó meghurcoltatást.

A magyar adótörvények is szankcionálják azt, aki az adózói jogokat rendeltetésellenesen, a törvényes célokat kikerülve gyakorolja. Ha egy adózó valamely struktúra kialakításakor elsődlegesen az adóelőnyöket tartja szem előtt és ez nincs összhangban a gazdasági ésszerűséggel, akkor mindenképpen számíthat adóbírságra, mulasztási bírságra és/vagy késedelmi kamatra – hívja fel a figyelmet Békés Balázs. Az ilyen magatartásokat legtöbbször a büntetőjog is üldözi: a költségvetési csalás akár 10 év szabadságvesztést is vonhat maga után. Esetenként itthon is enyhítő körülmény lehet a büntetőjogi szankciók alkalmazásánál, ha az adózó az „elcsalt összeget” a bírósági eljárás megindítása előtt befizeti az államkasszába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik