Gazdaság

Méregdrágán mérik a tv paprikát

Igaz, hogy nincs nyár, de ez azért mégiscsak sok. A híres paprikatermelő helyen ezer forintba kerül a zöldség kilója. Csaknem négyszer többe, mint karácsony előtt. Ha pedig a tavalyi év eleji árakat nézzük, akkor is jócskán elcsodálkozhatunk.

A hazai tv paprika most egy igazán jó paprikatermő vidéken a legdrágább, Szegeden. Itt mérik ezer forintért kilóját, miközben karácsony előtt még 260 forintot kértek érte. S ennél csak egy húszassal kerül kevesebbe a budapesti Fehérvári úti piacon. A hipermarketek 498 forintos ára közepesnek számít, s az pedig kész csoda, hogy Nyíregyházán 250 forintért kapni.

A hazai paradicsom sem olcsó, de azért a múltkori kilónkénti 800 forintos árat most nem éri el. A megfigyelt helyek többségében 600 forint körül jár az ára. Ennél olcsóbban csak a hipermarketekben, és a vidéki piacokon tudunk venni (a kivétel megint Szeged). S a 290 forintos győri piaci ár kifejezetten barátinak mondható.

A burgonya is jó pár helyen feljebb tornázta az árát az ünnepek előttihez képest, de még csak lassan közelíti a beígért 200 forintot. És a sárgarépa is több helyen drágult.

A hétvégén a zöldség és a gyümölcs a hipermarketekben a legolcsóbb a fővárosban, a hús pedig változatlanul a Fővám téri piacon. Az e heti árak inkább beszédesek Budapesten, mint vidéken. Ugyanis utóbbi piacok még csak éppen hogy éledeznek az ünnepek után.


Kattintson a táblázatra a nagyobb méretért!Forrás: Hír24

Hol van már a tavalyi ár?

Az e heti árak mellett most arra voltunk kíváncsiak, hol tartunk tavaly ilyenkorhoz képest. A KSH legfrissebb adatai szerint az élelmiszerárak az átlagnál jobban, 7,1 százalékkal emelkedtek (ez a 2011-12-es novemberi adatok összehasonlítása). De nézzük meg, mit látunk, ha a gyűjtésünkben szereplő mostani árakat hasonlítjuk össze a tavaly januárival.

A burgonya például 31-81 százalékkal lett drágább a budapesti piacokon, a vidékieken pedig 20-122 százalékkal, míg a hipermarketekben 76 százalékkal.

A paradicsom a fővárosi piacokon nagyjából annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor, a hipermarketekben negyedével olcsóbb, a vidéki piacokon pedig hol olcsóbb (13 százaléknyitól), hol drágább (33 százaléknyiig).

A káposztáról már írtunk, azt is, hogy drágulhat. Nos, tavaly januárban a pesti piacokon 16-100 százalékkal volt olcsóbb, mint most, a vidékieken pedig 62-150 százalékkal kértek érte kevesebbet. A hiperekben viszont csak egy hajszálnyival drágább most, mint egy éve.

A tv paprikánál nem voltak mindenhol összehasonlító árak. De az kiderült, hogy a hipermarketekben most 17 százalékkal kerül kevesebbe, mint tavaly az év első hetében. Viszont a vidéki piacok közül van ahol 150 százalékkal drágább (s itt megint Szeged van a szám mögött).

A sárgarépa is szinte mindenhol többe kerül: Pesten 0 és +39 százalék között változott az ára, a hipermarketekben 10 százalékkal kerül többe, a vidéki piacokon pedig 11-67 százalékkal.

Az almánál viszont nincsenek egyértelmű tendenciák: a fővárosban plusz-mínusz 21 százalékos eltérés mutatkozott az árában, vidéken mínusz 32, plusz 40 százaléknyi, a hiperekben pedig 5 százalékkal kerül többe.

Folytathatnánk még a sort tovább, de amint látszik, a figyelt árak többségénél a januári első hetet figyelembe véve (ami csak egy pillanatfelvétel persze) jóval nagyobb volt a drágulás, mint az átlag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik