Gazdaság

Gyökeret gyorsan! Megy föl az ára

répa (sárgarépa)
répa (sárgarépa)

Nagy meglepetés érheti hamarosan a háziasszonyokat: elfogy a magyar káposzta, hagyma és répaféle, s jön az import. Igen borsos áron. A gyökér a mostani háromszorosába is kerülhet.

Ez a várható jelentős áremelkedés az e heti árakban még nemigen látszik, a répa, hagyma ára stagnál, illetve kicsit billeg hétről hétre. A táblázatban nem szereplő káposztafélék ára sem rugaszkodott még el, az AKI adatai szerint 100-180 forint között lehet kapni.

Más termékeknél azonban jelentős drágulást figyelhettünk meg. Majdnem háromszorosába kerül például a székesfehérvári piacon a kígyóuborka, és kis híján duplája áron vehetik az ott élő háziasszonyok a paradicsomot. A citrom kilója pedig több mint másfélszeres áron tehető a bevásárlókosárba.


A teljes táblázathoz kattintson!

A hét jó hírének a nyíregyházi piaclátogatók fognak leginkább örülni: ott most feleannyiba kerül a paprika, mint egy hete.

Budapesten ezen a héten is a Fővám téri piac árai a legkedvezőbbek.

Ezerötszáz forint is lehet egy kiló petrezselyemgyökér

A szabadföldi zöldségekből (káposztaféléket, gyökérzöldségből és hagymaféléknél) tavalyelőtt nagyon jó árak voltak. Emiatt tavaly sokat ültettek, ami túltermelést okozott Európában, nehezen tudták eladni a készleteket. Ezért az idén csökkentették a termelők a vetésterületet. Viszont az idén meg jöttek a fagyok, az aszály, s az amúgy is kisebb vetésterületen a vártnál is jóval kevesebb zöldség termett – mondta megkeresésünkre a FruitVeb Zöldség-gyümölcs Terméktanács zöldség főbizottságának elnöke, Kádár András.

De miért baj ez nekünk, magyar vásárlóknak?

Azért, mert a hazai termelők jellemzően nem tudják egész évre elhúzni a zöldségek értékesítését, mert nincs meg hozzá a megfelelő méretű és technikai felszereltségű tárolókapacitás. Vagyis ahogy begyűjtötték a termést, 1-2 héten, hónapon belül muszáj túladniuk rajta, különben tönkre megy. Ez azt jelenti, hogy augusztustól októberig relatív árubőség van. Iszonyú nagy a verseny (ki tud minél többet értékesíteni), ami nagyon nyomott árakat eredményez. Összehasonlításul megemlítette, hogy jelenleg a holland hagyma termelői ára ma magasabb, mint a magyar fogyasztói ára. S nem csupán azért, mert ott magasabb az életszínvonal. Hanem azért, mert ennyire olcsón adják a magyar termelők a szabadföldi zöldségeket.

Azok a külhoni termelők pedig, amelyek sokáig el tudják tartani jó minőségben a tárolóikban a zöldségeket, most ücsörögnek rajta, és várják, hogy máshol kifusson a hazai. Vagyis hogy minél jobb árakat tudjanak elérni.  A magyar piacról pedig nemsokára lefogy a hazai káposztaféle, gyökérzöldség, és hagymaféle.

Ekkor érhet minket magyar vásárlókat nagy meglepetés. Kádár András szerint 20-30 százalékkal is megugorhatnak az árak. Persze az árak nagyban függenek majd attól is, hogy melyik kereskedő honnan tud majd importálni. Ideges lehet majd a háziasszony, ha azt látja, hogy a petrezselyemgyökér akár háromszorosára is drágulhat, s a jelenlegi 500 forint körüli ár helyett 1500 forintba is belekerülhet kilója. Mint előző heti cikkünkben is írtuk azoknak, akik bespájzolnának: a gyökérzöldségeket le lehet fagyasztani, vagy ételízesítőt is lehet belőlük készíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik